Eerlijk Alternatief

Mijlpalen

Hieronder vindt u de geschiedenis van Eerlijk Alternatief, toegelicht door wethouder en mede-oprichter Hanneke van de Gevel.
2006
Portretten Eerlijk Alternatief Pijnacker
Start politieke carrière

Hanneke van de Gevel

"Ik ben in 2006 gevraagd om mij in te gaan zetten voor de lokale politiek. De PvdA kende mij omdat ik me destijds hard had gemaakt voor het skateparkje in Klapwijk. Ik was de voorzitter van de bewonersverenging, zat in de ouderraad op de Mariaschool, bestuur van Skateland en werkte in Delft bij Ipse de Bruggen als zorgmanager. Ik heb naast mijn werk alles laten schieten. Ook mijn theaterabonnement. Raadslid worden en zijn zou een hoop werk gaan kosten. Ik organiseerde het jeugddebat, ouderendebat en nog wat meer."
2009
10. Bert van Tilburg
Afsplitsing

Bert van Tilburg

Hanneke: "In 2009 splitste ik me samen met Bert van Tilburg af omdat ik voortdurend in de clinch lag met mijn eigen wethouder en omdat ik de stemming m.b.t IJslandcrisis geen eerlijk verhaal vond. Ik was met voorkeurstemmen gekozen en vond dat mijn stemmers recht hadden op mijn verhaal. Toen het bestuur aan mijn verhaal ging zitten had ik geen andere mogelijkheid. Ik wilde eerlijke politiek bedrijven. Bert van Tilburg van diezelfde PvdA, ja de bekende badmeester en brandweerman uit Pijnacker, vond dat ook en samen startten wij onze ‘eigen’ partij. In het begin vooral op Zorg gericht want ik ben al sinds 1986 werkzaam in de Zorg, tot april 2018 als locatiemanager in Spijkenisse. Ik houd van dingen aanpakken, zeggen waar het op staat, niet lullen, maar poetsen. Doen wat nodig is en vooral in overleg met de inwoners waar het om gaat. Ik werd namelijk gelijk verkozen tot webpoliticus van het jaar. Internet en social media zijn voor mij prima manieren om onze inwoners goed te informeren. Ons archief op de website gaat ook helemaal terug tot die beginperiode."
2010
Poster 2014
verkiezingen

Eerste zetel

Onder het motto "Wij gaan voor een Eerlijk Alternatief. U toch ook?" behaalt Hanneke van de Gevel de eerste zetel voor de partij.
2013
20. Francine Horn
Overstap van de VVD naar EA

Francine Horn

Gemeenteraadslid Francine Horn heeft besloten zich af te splitsen van de VVD in Pijnacker-Nootdorp en zich te voegen bij Eerlijk Alternatief. Zij was het niet eens met de manier waarop er bezuinigd werd op de cultuursubsidies binnen haar partij. Ze stelde voor Eerlijk Alternatief zelfs een tegenbegroting op hoe het beter, minder hard en vooral efficiënter had gekund, met zelfs minder bezuinigingsmaatregelen.
Hanneke: "De Fractie van Eerlijk Alternatief verheugt zich op de samenwerking met Francine Horn. Francine is goed thuis in financiële- en de WMO-dossiers. Zij heeft ruim zeven jaar ervaring als raadslid in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Francine staat bekend om haar degelijke betogen die altijd goed onderbouwd zijn. Zij zoekt de dialoog op, hoe moeilijk soms ook in deze tijd. Zij past in het profiel van een onafhankelijk raadslid. Eerlijk Alternatief heeft vaker, op bijvoorbeeld het onderwerp WMO, de vruchtbare samenwerking gezocht met Horn. Afgelopen raadsjaren is gebleken dat Francine maatschappelijk zeer betrokken is. Zij kan zich goed inleven in uiteenlopende standpunten van anderen."
2013
Portretten Eerlijk Alternatief Pijnacker
Start politieke carrière

Manuela Bijl

Manuela Bijl sluit zich achter de schermen aan bij Eerlijk Alternatief. Manuela volgde sinds 2008 elke donderdagavond de vergaderingen van de gemeenteraad vanuit haar functie als politiek redacteur van de Telstar.
Hanneke: "Toen ik haar benaderde om aan te haken, twijfelde ze geen moment. Ze vond dat de tijd was gekomen om met haar kennis van de lokale politiek haar stem te laten horen in de raadszaal. Dat betekende wel dat ze haar politieke pen voor de Telstar natuurlijk neerlegde. Wel blijft ze tot de dag van vandaag haar veelgelezen columns schrijven voor de Telstar."
2014
Poster v2 iedereen
verkiezingen

Groei naar 3 zetels

De partij groeit naar drie zetels. Deze worden ingevuld door Hanneke van de Gevel, Francine Horn en Manuela Bijl.
2016
Portretten Eerlijk Alternatief Pijnacker
Francine geeft het stokje door

Jolanda van Leeuwen

Eind 2016 trad, de al als commissielid buiten de raad werkzame, Jolanda van Leeuwen toe tot de gemeenteraad, nadat Francine Horn haar raadzetel vanwege de balans werk/privé opgaf. Jolanda was al veel langer werkzaam voor Eerlijk Alternatief, maar dan vooral achter de schermen. Zij heeft mede de partij opgericht. Zij was vanaf 2010 buitenraadslid en deed dus actief mee tijdens de gemeenteraadsvergaderingen. Haar studie rechten en opleiding Makelaardij, haar lidmaatschap van de Adviescommissie Wonen maakten haar de Ruimtelijke Ordening specialiste bij uitstek. Menigmaal vindt zij een mooie oplossing waar zowel inwoners, ondernemers als ook de wethouder en de gemeenteraad mee uit de voeten kunnen.
2018
Poster 2018 v4
verkiezingen

Vijf zetels

In 2018 stonden de verkiezingen weer voor de deur. Eerlijk Alternatief ging deze verkiezingen in met de steun van 31 inwoners uit Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw. Maar niet alleen maken zij zich druk om hun eigen leefomgeving, zij zijn ook bereid om daar samen, voor u, iets aan te gaan doen. Deze 31 inwoners die gezamenlijk het vertrouwen hebben uitgesproken in Eerlijk Alternatief konden zich prima vinden in de standpunten en uitleg zoals opgeschreven in dit verkiezingsprogramma en stonden klaar om aan de slag te gaan onder het motto: “Wij zijn gewone mensen net als u, die zich druk maken om het wonen en werken in Pijnacker-Nootdorp. Waar maakt u zich druk om?” Dit had resultaat: dankzij het vertrouwen van de burgers van Pijnacker-Nootdorp groeide Eerlijk Alternatief van 3 naar 5 zetels én mocht een wethouder leveren, wat natuurlijk Hanneke werd. Wie de raadszetels (tot op heden) vervullen kunt u hier vinden.
2018
Rollup 2.2v2
Rechts of links?

Links op zorg, rechts op veiligheid

Hanneke: "Eerlijk Alternatief heeft veel bereikt de afgelopen jaren en dat maakt politiek bedrijven nu juist zo leuk. Je kunt daadwerkelijk iets bereiken als je iets wilt veranderen. Dat hebben we gelukkig meermalen meegemaakt. Er wordt vaak gevraagd of we nu een specifiek linkse of rechtse partij zijn? Die vraag is heel eenvoudig te beantwoorden: Eerlijk Alternatief heeft de vrijheid om haar programma zo op te stellen dat het aansluit bij de situatie in Pijnacker-Nootdorp. Eerlijk Alternatief is links als het gaat om Zorg en rechts als het gaat om Veiligheid. Je zou kunnen zeggen, zacht waar het kan en hard waar het moet. Maar het gaat erom dat de meest kwetsbare inwoners beschermd en geholpen moeten worden en dat als de veiligheid in het geding is er direct en doelmatig opgetreden moet worden."
Hebt u na het lezen nog vragen aan ons over de partij en de standpunten dan kan dat altijd. U bent altijd welkom bij ons tijdens een fractieoverleg of op een ander moment. Neem contact met ons op.
2022
WhatsApp Image 2022-03-23 at 11.40.20 AM
acht zetels

De grootste partij van Pijnacker-Nootdorp

Bij de verkiezingen in maart 2022 wordt EA met acht zetels de grootste partij.