12 mei is internationaal de Dag van de Verpleging. Sinds 1964 wordt er ook in Nederland op deze dag speciaal aandacht geschonken aan verpleegkundigen en verzorgenden. De datum is niet toevallig. Het is de geboortedag van Florence Nightingale (1820-1910), min of meer de grondlegster van de moderne verpleegkunde.

Deze dag wordt sinds 2013 in Nederland naast ‘Dag van de Verpleging’ ook wel ‘Dag van de Zorg’ genoemd. Niet onlogisch, sinds de uitbraak van corona spreken we zelfs van ‘zorghelden’. Zorg zit in het DNA van Eerlijk Alternatief, zowel met aandacht voor alle takken van zorg als met in de zorg werkzame mensen in de partij. 

Het begin en verdere ontwikkeling

Al in de eerste maanden na de oprichting van de partij in 2009 werd een ‘meldpunt Wmo’ begonnen. In het verkiezingsprogramma van 2010 (Volledig verkiezingsprogramma) wordt er al duidelijk stelling genomen (“Wij zien het Centrum voor Jeugd en Gezin als een onnodige en kostbare vorm van overheidsbemoeienis.”). Ter vergelijking: het verkiezingsprogramma van 2022 is veel uitgebreider op alle onderwerpen, dus ook op het sociaal domein. Maar liefst vier van de veertien hoofdstukken hebben betrekking hierop (Speerpunten 2022 – Eerlijk Alternatief).

In de loop der jaren werden er initiatieven ontplooid als het rapport Kritisch voor Kinderen (2012). Hierin wordt al gewaarschuwd middels een essentiële bevinding van professor Jo Hermanns: “Hermanns stelt dat veertig procent van de kinderen en jongeren die zich melden bij een Bureau Jeugdzorg zulke lichte problemen heeft dat ze helemaal geen professionele zorg nodig hebben. Toch krijgt de helft van hen een indicatie voor jeugdzorg. Dat blijkt uit onderzoek in drie provincies.”

Vanwege de decentralisatie van zorgtaken naar de gemeente bleek de know how binnen Eerlijk Alternatief van groot belang. 

Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg en zeker ook in 2025, is de kostenstijging enorm. Het probleem en mogelijke oplossingen hiervoor werden echter al in 2020 op de website van Eerlijk Alternatief met twee gastcolumns besproken.

Gastcolumn Erik Bevaart nr. 1: Hoe SMART is de participatiesamenleving? – Eerlijk Alternatief

Gastcolumn Erik Bevaart nr. 2: Generale repetitie van de participatiesamenleving – Eerlijk Alternatief

Wethouder

Met Hanneke van de Gevel heeft Eerlijk Alternatief al vijf jaren een wethouder geleverd met zelfs 32 jaar ervaring in de zorg!

Als wethouder heeft Hanneke van de Gevel gezorgd voor de komst van (jeugd)praktijkondersteuners bij doktersposten ten einde in de startfase bij een hulpvraag het door prof. Jo Hermanns aangesneden probleem te verhelpen. Daarnaast heeft zij voorschoolse maatschappelijk werkers bij de kinderopvang en maatschappelijk werkers bij de scholen geïntroduceerd. Zorg draait om preventie en integrale aanpak – Eerlijk Alternatief

Het kernteam van de gemeente Pijnacker-Nootdorp is in de beginfase reeds betrokken en krijgt ook veel waardering ver buiten de gemeentegrenzen. Zo komen regelmatig andere gemeenten een kijkje nemen hoe de zorg georganiseerd is in onze gemeente.

Visie

In 2019 zorgde Van de Gevel ervoor dat de schuldhulp door onze eigen gemeente werd uitgevoerd in plaats van Zoetermeer. Als mensen minder of geen schulden hebben, hebben zij immers ook minder zorgen én minder zorg nodig. Pijnacker-Nootdorp brengt schuldhulpverlening naar hoger niveau – Eerlijk Alternatief

Vandaag de dag is het sociaal domein de grootste uitgavenpost van een gemeente. Het is verstandig dat op bestuurlijk niveau twee wethouders zich hierin verantwoordelijk stellen. Sinds 2022 werkt Hanneke, vanuit het college, in het sociaal domein samen met Marieke van Bijnen (PPN) en hebben zij gezamenlijk een nieuwe visie geschreven Pijnacker-Nootdorp Visie sociaal domein 2024. De vergrijzing in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt betekent dat er ‘zorgvuldige’ beslissingen moeten worden genomen.

Fractie en fractieadviseurs

De fractie van Eerlijk Alternatief kent zelfs drie zorgspecialisten: Miranda de Vogel, Jos Arends en Ben Glaser. Zij zijn de afgelopen jaren bezig voor mensen die tegen de bureaucratie aanlopen om individuele problemen in de zorg opgelost te krijgen en anderzijds om belangrijke beleidsbeslissingen (mede) te ontwikkelen. Zodoende is er in onze gemeente altijd oog voor kwaliteit, wachttijden, maatwerk en klanttevredenheid.

Tevens zijn er zeven fractieadviseurs in de zorg werkzaam of werkzaam geweest. Voor hen zal 12 mei zeker een bepaalde betekenis hebben. Als Eerlijk Alternatief zijn wij blij met die betrokken fractieadviseurs op zorg: Sylvia Suijker, Angelike van Duijn-van Schie, Hanneke Beijersbergen, Marjolijn Schaap, Freeke Vermeulen-de Vries, Ger de Blij en Erik Bevaart. 

12 mei willen we stilstaan bij het belangrijke werk dat zorgmedewerkers overal ter wereld doen.

Namens het bestuur van Eerlijk Alternatief,

Roy Post

voorzitter

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.