De fractie van Eerlijk Alternatief probeert starters in de eigen gemeente een steuntje in de rug te geven. Gisteravond probeerde de fractie de starterslening voor meer mensen toegankelijk te maken. Ook diende zij een voorstel mede in om minimaal de helft van de nog te realiseren flexwoningen in Nootdorp aan de inwoners van de eigen gemeente toe te laten komen.

 

Starterslening

De starterslening is een aanvullende hypotheek die een starter op de woningmarkt kan krijgen. Het college stelde voor om deze te verhogen naar maximaal 390.000 euro. Een bedrag dat ook gezien wordt als het bedrag voor een betaalbare koopwoning. Volgens raadslid Damiën van Herk van Eerlijk Alternatief zijn er bijna geen huizen te koop voor die prijs. De fractie pleitte voor een verhoging naar 435.000 euro wat een koppeling aan de NHG-grens betekent. Binnen die grens weet de hypotheekverstrekker dat de hypotheekschuld zeker wordt terugbetaald. “In de randstad zijn de huizen nou eenmaal duurder dan in het oosten of zuiden. Dan kunnen we ons niet aan een lage landelijke norm vasthouden. We willen dat meer starters in aanmerking komen voor deze lening en daarom willen we meer lokaal maatwerk,” aldus Van Herk. Het voorstel haalde het niet. Het blijft wel mogelijk om een starterslening tot 390.000 euro aan te vragen via www.pijnacker-nootdorp.nl/direct-regelen/bouwen-en-wonen/starterslening-2/.

 

Flexwoningen

Naast de starterslening diende de fractie samen met de VVD, Trots, CDA, Gemeentebelangen en FG dat aangenomen werd door de gemeenteraad. Het voorstel beoogt om inwoners van Pijnacker-Nootdorp gemakkelijker aan een huis te laten komen. Op het oude Avalex-terrein in Nootdorp worden ongeveer honderd flexwoningen gebouwd. Het voorstel zorgt ervoor dat minimaal de helft van de woningen beschikbaar komen voor inwoners uit de eigen gemeente. Ben Glaser, raadslid van Eerlijk Alternatief, liet weten dat de ontwikkeling van het Avalex-terrein een fantastische kans biedt om te bouwen voor onze eigen jongeren en woningzoekenden. “Op deze manier worden meerdere groepen die moeilijk aan een woonruimte komen geholpen. Het is een mooie balans tussen het helpen van onze eigen inwoners en spoedzoekers,” aldus Glaser.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.