In Memoriam Bert van Tilburg – door Hanneke van de Gevel (wethouder en medeoprichter Politieke vereniging Eerlijk Alternatief)

Bert van Tilburg was een bekende, markante dorpsgenoot. Iedereen leek hem wel ergens van te kennen. Veel inwoners kenden Bert als badmeester. Hij zei altijd na de zwemles iets van: “uitkleden, pyjama aan, tandenpoetsen en naar bed”. Als hij je dan jaren later tegen kwam riep hij gekscherend: “had ik je maar niet leren zwemmen”. Hij was een kei in namen onthouden! Broers, zussen, familieverbanden, voor- en achternamen waren geen probleem voor Bert. Zo heb ik Bert ook leren kennen: als badmeester.

Later kwamen wij elkaar tegen in het politieke landschap. Hij vond het een grote eer om raadslid te zijn en nam deze taak uiterst serieus. Met name de volks vertegenwoordigende rol. Hij reed van hot naar her en hij was zodoende overal te zien.

Als oud-brandweerman maakte hij zich zorgen om aanrijtijden én de omvorming naar de Veiligheidsregio Haaglanden. Vele vragen werden gesteld als aanrijtijden niet gehaald werden. In die tijd (2009 / 2010) dacht een aantal collegeleden dat hij de hele dag met een soort zendbakkie zat om alles te volgen. Nou beste lezer, dat was niet zo, die kreeg hij vanuit de interne brandweerorganisatie aangereikt. Men was hem zeer welgezind.

Eind 2009 moedigde hij mij aan om een politieke partij op te gaan richten, samen met hem. Bert heeft destijds, achter de schermen, alles in het werk gesteld om de start te kunnen maken. Eerder hadden wij al over de naam nagedacht. Terwijl ik riep: “doe maar iets van Lokaal Belang of Lokale Belangen”, vond Bert dat tenenkrommende namen. Het werd Eerlijk Alternatief, zo’n naam die nog niemand eerder bedacht zou kunnen hebben. En Bert vond dat ik lijsttrekker moest worden.

Aan de keukentafel in Klapwijk werd het verkiezingsprogramma geschreven waarbij enorm veel gelachen werd. Bert noemde ons puberale schrijvers, met een knipoog natuurlijk, en riep ons regelmatig tot de orde. Voor zo’n 150 euro werden folders en posters gedrukt. Bert was erg druk met het plakken van posters en hield alles nauwlettend in de gaten. En o wee als er over de poster van Eerlijk Alternatief heen geplakt werd, dan was Bert furieus, er als de kippen bij en plakte daar dan weer overheen.

Omroep Max had ons op de verkiezingsdag in 2010 in de studio van Omroep Max uitgenodigd. Ik was genomineerd voor beste webpoliticus van Nederland en daar wilden ze over praten. Omdat wij als kersverse partij geen campagnebudget hadden, werden wij min of meer gedwongen toevlucht te zoeken tot de gratis internetmogelijkheden zoals Twitter, Facebook en Hyves. Er werd zelfs een heus Twitterdebat aangevraagd in onze gemeente, omdat de overige raadsleden en college het gebruik van social media ‘not done’ vonden tijdens vergaderingen (ja, tijden veranderen). Bert vond het geweldig. Lekker tegen de stroom in, eerlijk en transparant. En tijdens dat debat gooide ik er nog een paar Tweets uit. Gniffelend zat hij in de raadszaal.

Hoewel velen Bert zullen kennen met zijn rode mutsje op en klompen aan, verscheen hij in de raadszaal altijd keurig netjes in pak. Het is aan Bert te danken dat de raadsleden -tot op de dag van vandaag- tijdens een vergadering elk uur een bakje koffie of thee krijgen aangeboden, daar Bert zich in een ellenlange raadsvergadering tevreden had moeten stellen met slechts één kopje koffie.

Ik had er eigenlijk helemaal geen zin in om naar Omroep Max te gaan, maar Bert zei: “ja, meid, dat doen we, we gaan samen”. Hij zat in het publiek pontificaal in beeld. In eetcafé De Guyter had men de uitzending gezien en toen Bert en ik later in de avond binnenkwamen, kregen wij een groot applaus. Wij hadden de verkiezingen al gewonnen voor ons gevoel. Want welke lokale partij, die net is opgericht, komt bij de nationale tv aan tafel? In maart 2010 haalde Eerlijk Alternatief één zetel, net niet genoeg voor een tweede.

Bert was natuurlijk teleurgesteld, maar bleef actief achter de schermen. Om de partij van informatie te voorzien, om te helpen met flyeren of gewoon om mee te denken. Begonnen met één zetel, in 2014 drie zetels, in 2018 vijf zetels en bij de verkiezingen in 2022 behaalde EA maar liefst acht zetels, de grootste partij! Wat was Bert trots: “Dat hadden wij toch nooit kunnen bedenken”.

In 2022 werden Bert, en de net verhuisde Jolanda van Leeuwen, benoemd tot erelid. Of Bert een kort bedankje mocht geven? Zo’n vijf minuten was wel prima. Dat werd echter een speech van 20 minuten. Over het belang van een goede politieke partij, over het geweten, over recht is recht en krom is krom enzovoort.

Bert kon niet tegen gekonkel, hij was recht voor zijn raap en bleef oprecht, kleurrijk, bewogen en vooral actief betrokken. Zo was hij in maart jl met bestuur en fractie bij de Algemene Ledenvergadering en was voornemens in mei deze wederom bij te wonen om het Huishoudelijk Reglement door te nemen. Hij drong er op aan dat we niet moesten vergeten onze behaalde successen te vieren, successen die we mede aan hem te danken hebben. Want als Bert er niet was geweest was Eerlijk Alternatief er nooit geweest. Onverwacht is Bert, op 80 jarige leeftijd van ons heengegaan.

Fijn dat wij jou hebben leren kennen en dank voor alles wat je voor ons hebt betekend.

Rust zacht lieve Bert.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.