De zomervakantie staat weer voor de deur. Dat is fijn: tijd voor ontspanning, vakantie, zon, zee, strand en meer. Helaas zijn er echter ook andere lieden die onder vrijetijdsbesteding iets anders verstaan. De maanden juli en augustus en de feestmaand december zijn de drie maanden waarin landelijk het meest wordt ingebroken.

Hoe ik dat weet? Ik heb een lange loopbaan bij de politie achter de rug, voordat ik in 2020 bij een andere organisatie ging werken. In de periode van 2012 t/m 2015 ben ik actief geweest als landelijk coördinator van de aanpak van woninginbraken. In deze periode is veel gerealiseerd, maar het meest trots ben ik op de daling van woninginbraken van bijna vijftig procent in drie jaar tijd. Elke woninginbraak is er één te veel. Twintig procent van de slachtoffers heeft een jaar na de inbraak nog psychische klachten. Daarom heb ik mij altijd vol overgave ingezet om de woninginbraken te voorkomen. Samen met relevante partners zoals het Ministerie van Justitie en Veiligheid, verzekeraar Interpolis en gemeenten hebben we dit resultaat kunnen bereiken.

De meest belangrijke partner bij het behalen van dit resultaat was jij, de lezer van deze column. De burgers, de inwoners van gemeenten die preventieve maatregelen gingen nemen en die verdachte situaties gingen melden bij 112, want daar vang je boeven mee. De Harm Alarm campagne ging van start met bewoners bewust maken dat als je maar even van huis ging, je de deur en ramen op slot moest doen. Een dichte deur, maar niet op slot, kan een beetje inbreker binnen tien seconden openmaken. In de zomerperiode staan veel ramen en deuren open en een inbreker heeft niet veel tijd nodig om zijn slag te slaan. Ook laten vakantiegangers hun huis duidelijk verlaten achter en kan een inbreker op zijn gemak zijn slag slaan.

Hoe zit het met de cijfers van woninginbraken in onze gemeente? Volgens de cijfers, opgegeven door gemeente en politie is er in 2022 ten opzichte van 2017 een daling. Maar in 2022 is er een zeer kleine stijging ten opzichte van 2021, ondanks het feit dat landelijk door de Covid-maatregelen de woninginbraken sterk waren gedaald.

Overzicht politiecijfers Pijnacker-Nootdorp 2017 t/m 2022

Type misdrijf 2017 2018 2019 2020 2021 2022
Diefstal/inbraak woning 103 92  80  72 61 76

Slechts vijf procent van de burgers houdt rekening met een woninginbraak. Woninginbrekers zijn niet zo selectief als mensen soms denken. In ieder huis is er wel wat te halen en ze kijken er vooral naar hoe makkelijk ze binnen kunnen komen. Negentig procent van de inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker die zijn slag slaat als de kans zich voordoet. Het type huis en moment van de dag doen er voor deze criminelen niet toe. (bron: maakhetzeniettemakkelijk.nl).

Om te voorkomen dat er meer slachtoffers vallen en de woninginbraken (blijven) stijgen, is het van groot belang dat je, als burger direct 112 belt bij verdachte omstandigheden. Wat zijn verdachte omstandigheden? Eigenlijk alles wat afwijkt van het normale straatbeeld. Jij kent je  straat en wijk en weet wat het ritme is van de straat. Alles wat dit verstoort is reden voor aandacht. Naast het direct melden van verdachte omstandigheden kan je zelf ook veel doen om een inbraak te voorkomen.

Ga je van huis weg, een paar minuten of een lange vakantie? Wees dan extra alert en doe goed je deur goed op slot, je ramen dicht (gebruik door het PKVW goedgekeurd hang- en sluitwerk) en een lichtje aan. Doe alsof je thuis bent, ongeacht of je een paar uur of een paar weken weggaat. Laat koffiekopjes staan, zorg voor een bewoonde indruk door automatische verlichting (tijdschakelaars of slimme verlichting zoals Philips Hue). Denk ook aan het tuinhek en de schuur bij het afsluiten!

Niet alleen Harm Alarm, maar ook Eerlijk Alternatief wenst jou een fijne, veilige en inbraakvrije zomer toe! Wij maken ons druk voor een fijne woonomgeving, waar je prettig en veilig kunt wonen. Elk slachtoffer van een woninginbraak is voor ons één teveel.

Voor meer tips om woninginbraken tegen te gaan en meer informatie kan u kijken op de website:  https://www.maakhetzeniettemakkelijk.nl/

Wilt u reageren? Mail neem contact op met Rodney Bos

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.