toddler's standing in front of beige concrete stair
Woningen bouwen, de energietransitie, het stikstofprobleem, Oekraïne…dagelijks horen we hierover in het nieuws. Begrijpelijk, zolang deze problemen niet opgelost zijn. Een ander groot probleem dat niet snel opgelost zal kunnen worden, is het betaalbaar houden van de zorg. Dit is echter minder vaak in het nieuws.
Tja, de zorg betaalbaar houden…dat is zelfs één van de grootste opdrachten die Nederland heeft de komende decennia. De cijfers zijn bekend, de vergrijzing neemt toe en dat houdt in dat er meer / langer gebruik gemaakt gaat worden van zorg. Zo telde op 1 januari 2020 Nederland 3 457 535 inwoners ouder dan 65 jaar. Dat is 19,8 procent van de bevolking. Bijna 1 op 5 inwoners dus. De vergrijzing van Nederland is sterk opgelopen, want in 1990 was nog 12,8 procent van de inwoners 65-plus. Dus slechts 1 op 8 inwoners. We kennen allemaal ouderen die de 80 gepasseerd zijn, sommigen nog opmerkelijk kwiek en sommigen wat meer zorgbehoevend. Het aantal 80-plussers in de bevolking groeit. Gelukkig dat onze maatschappij goed voor onze ouderen wil en kan zorgen al zal dit sterk afhankelijk zijn van het vinden van voldoende personeel. Zelfs als ouderen langer thuis (moeten) blijven wonen, zullen o.a. aanpassingen in huis nog meer toenemen en er wordt ook steeds meer langdurige zorg geleverd bij mensen thuis.
Eerlijk Alternatief is van oudsher een partij die stevig geworteld is in de zorg. Al in 2014 hebben wij een plan rondom hulpmiddelen in eigen beheer gepresenteerd. In het Hoofdlijnenakkoord 2022-2026 is overeengekomen dat dit zal worden uitgewerkt. Ben Glaser heeft zich de afgelopen jaren steeds ingespannen om het belang van ruime seniorenwoningen te bepleiten. Dat Hanneke van de Gevel in haar portefeuille o.a. ouderenzorg, WMO en cultuur heeft, maakt de uitdaging nog groter om het welzijn van ouderen te vergroten zonder dat dit ten koste gaat van de betaalbaarheid en bovendien om maatwerk te leveren.
Tussen 2018 en 2020 heeft zij de transformatie in de jeugdzorg vormgegeven, dat leidde tot o.a. de invoering van praktijkondersteuners bij huisartspraktijken. Dit heeft ertoe bijgedragen dat Pijnacker-Nootdorp geen financiële problemen kent i.t.t. enkele andere gemeenten in onze regio, zoals Zoetermeer. Werken aan de transformatie van de ouderenzorg wordt door EA gezien als een bekroning op het vertrouwen dat de kiezer in maart jl uitgesproken heeft in de partij én onze lijsttrekker.
Erik Bevaart
Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.