Herkent u dit: u wilt iets bouwen of u wilt een onderneming starten, gaat naar het gemeentehuis om te informeren welke stappen of vergunningen er vereist zijn? Nadat u denkt goed geïnformeerd te zijn, start u met uw activiteiten. Laten we voor het gemak zeggen: u heeft op uw terrein een riant pand staan dat u verhuurt als vergaderaccommodatie. Deze vergaderaccommodatie exploiteert u jarenlang zonder dat u aangesproken wordt door welke gemeenteambtenaar dan ook. Jaren later valt er opeens een brief op de mat met de mededeling dat u in strijd met het bestemmingsplan handelt en dat u de activiteiten direct moet staken. Dan sta je toch even met je mond vol tanden of niet?

Dit is geen fabel, het overkomt mensen. En dan begint het heen en weer wijzen. De burger zegt dat het mocht van de gemeente en de gemeente ontkent in alle toonaarden. Waar gaat het mis. In 9 van de 10 gevallen gaat het mis doordat er vertrouwen gewekt wordt door gemeenteambtenaren omdat ze bepaalde dingen toezeggen of juist nalaten om de juiste informatie te geven. De brave burger die de informatie al dan niet goed heeft begrepen of juist niet heeft ontvangen, gaat aan de slag en wordt dan vaak jaren later geconfronteerd met handhavingsbesluiten. In het gebied Balij-Bieslandsebos is een behoorlijk aantal gevallen bekend waarbij situaties in strijd met het bestemmingsplan zijn.

In één van die gevallen ging het om de vergaderlocatie ‘Tisnienix’. De eigenaren werden geconfronteerd met handhavingsbesluiten, terwijl er jarenlang gedoogd was, vanwege de onduidelijkheden die er in de loop der jaren waren ontstaan, verkeerden de eigenaren in de wetenschap dat ze conform wetgeving de tent runden. Vanwege het opgewekte vertrouwen en het jarenlang “gedogen” heeft de gemeente besloten om een aantal illegale situaties in de Balij-Bieslandsebos te legaliseren. Om dit te bereiken heeft het college een nieuw ontwerpbestemmingsplan naar de gemeenteraad gestuurd. In het ontwerpbestemmingsplan wordt een aantal illegale situaties gelegaliseerd door het huidige gebruik een plek te geven binnen het bestemmingsplan (bestemmen conform gebruik).

Eerlijk Alternatief heeft zich samen met andere partijen met succes ingezet voor het legaliseren van de vergaderlocatie ‘Tisnienix’. Door de tussenkomst van de gemeenteraad kunnen de eigenaren hun vergaderlocatie, die ze al 17 jaar verhuren, blijven exploiteren zoals ze dat deden. Nita Graafland van Eerlijk Alternatief is hier heel duidelijk over en zegt hierover het volgende: “De gemeente moet duidelijkheid bieden, als er in strijd wordt gehandeld met regels en bestemmingsplannen moet er tijdig worden gehandhaafd. Als je als gemeente jarenlang niks doet dan wek je als gemeentebestuur bepaalde verwachtingen en dan moet je ook de consequenties accepteren”.

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.