brown and white dog running through pole obstacles

Een lastige keuze, wat is nu de beste plek voor Hondenschool – Hondenpension Pijnacker? Eerder werd al de vestiging van een autobusmuseum niet wenselijk geacht in dit gebied, maar Eerlijk Alternatief is van mening dat de vestiging van Hondenschool-Hondenpension Pijnacker daar wel passend is. Donderdag heeft Eerlijk Alternatief, samen met D66, VVD en Trots voor dit ontwerp bestemmingsplan gestemd. Daarmee gaat de volgende fase in, een fase waarin het plan voor zienswijze opengesteld gaat worden. Natuurlijk verwachten we veel zienswijzen die tegen de vestiging in de Oude Polder zijn, maar het geeft ook de kans aan mensen die het wel zien zitten aan te geven dat zij er wel blij mee zullen zijn.

Er gingen veel geluiden op dat het hondenpension nu illegaal in de Overgauw zit, en vanwege overlast weg zou moeten. Dit is echter een groot misverstand. De familie Van Koppen voert absoluut geen illegale bedrijfsvoering, ze doen dat alleen op een plek waar dit qua bestemming niet mag. Dat is jaren gedoogd en heeft niets te maken met de komst van Tuindershof.

Meedenken en afwegen

Eerlijk Alternatief is blij dat er veel en vooral lang, 16 jaar is meegedacht met de familie Van Koppen. Want dat is precies het soort overheid die wij willen zijn. Wij hameren al jaren dat je als gemeente met een ondernemer moet meedenken en in hun schoenen moet proberen te staan, kijken wat wel kan en niet direct afwijzen op wat niet kan. En dat is hier gebeurd. Er is jarenlang samen met de familie meegedacht en gekeken naar een meer geschikte plek. En dat is niet makkelijk. Zeker als locaties op bedrijventerreinen en percelen in duurzaam glastuinbouwgebied en natuur direct afvallen. Dan houd je niet veel over. Je hebt toch een stuk grond van 6000 m2 nodig met daaromheen een hindercirkel van 100 meter.

Wel iedereen op tijd mee laten denken

Eind 2020 kwam dan het voorstel aan de raad om de Oude Polder te bekijken. Op 1 fractie na kon dit voorstel op goedkeuring rekenen van de raad. Geef het voorstel vrij voor zienswijzen en kijk wat onze inwoners hiervan vinden. En toen ging het mis. De informatieavond was te kort gepland zodat niet alle inwoners wisten dat ze de plannen konden bekijken. Dat zette gelijk kwaad bloed. De toon werd grimmiger. Een groep tegenstanders verenigde zich en het is voor ons als raad heel slecht te peilen wat nu de stille meerderheid vindt van dit plan. Zijn de hondenbezitters in de aanpalende wijken zelfs blij met de mogelijkheden dichtbij en hoeveel mensen vinden het eigenlijk wel best zonder hun mening te ventileren.

Overlast voor iedereen anders

Wij begrijpen heel goed dat overlast ervaren een subjectief begrip is. De een vindt iets vervelender dan de ander. In een wijk met veel inwoners, scholen, kinderopvang, uitlaatmogelijkheden, speelplaatsen, verkeer, sportgelegenheid is altijd een vorm van overlast, dat is inherent aan de woonomgeving. Een blaffende hond bij de buren kan net zo ergerlijk zijn als buiten spelende kinderen als je daar niet van houdt.

Regels voor overlast

Daarom zijn er regels opgesteld waar je rekening mee dient te houden als je een hondenschool/pension vestigt bij woonwijken in de buurt. En het voorstel is langs al die meetlatten gelegd en daar voldoet het voorstel aan. Dat betekent dan ook dat de vestiging gerealiseerd kan worden. Dat er mensen zijn die daar niet vrolijk van worden begrijpen wij ook. Wat we moeilijk vinden is dat de overlast groter en erger gemaakt wordt dan je van dit bedrijf mag verwachten. Immers, de delegatie van de wijkvereniging die in 2019 aldaar op bezoek was, was enthousiast over de plannen.

Mensen die er wel blij mee zijn

De voorstanders begrijpen we ook. Eerlijk Alternatief vindt de aanwezigheid van een hondenschool, hondenpension en een begraafplaats voor dieren een meerwaarde als voorziening in deze gemeente. Net zoals wij voorzieningen treffen voor onze kinderen, scholing bieden, vindt Eerlijk Alternatief dat dit ook moet kunnen voor voorzieningen voor onze huisdieren. Een goed opgevoede hond door professionals is fijn in een kinderrijke buurt en opvang regel je ook voor kinderen en de cavia, dus een pension in de buurt snappen wij. Zeker nu er zoveel sluiten. Maar hoe krijg je nu voor elkaar dat dit een voorstel wordt waar mensen zich naar kunnen voegen? Rekening houdend met het feit dat mensen alle ontwikkelingen in de Oude Polder niet zien zitten, om verschillende redenen.

Richt het samen in

Om iets nader te elkaar te kunnen is een motie ingediend om te proberen het groen samen met omwonenden zo in te richten dat er wellicht minder zicht op het pension en overlast zal zijn, maar ook zou kunnen leiden tot een heel mooi groengebied waar iedereen uit de omgeving graag naar toe gaat en gebruik van gaat maken. Of dat allemaal gaat lukken gaan we zien. De motie kreeg steun van D66, Eerlijk Alternatief, VVD, PPN, CDA, Trots en CU/SGP.

Het plan gaat nu de volgende fase in. Het komt nog een keer terug op de raadsagenda.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.