Verkenner Hans de Jong is opgestapt. Hieronder vindt u het betoog van fractievoorzitter Hanneke van de Gevel over deze kwestie.

Geachte raad,

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen want de stoel van de verkenner is leeg. Het is heel erg vervelend hoe het gelopen is met Hans de Jong, de onafhankelijke gepokte en gemazelde verkenner. Er was unaniem steun naar hem als persoon en voor het proces en dan valt het doek. Die zagen wij niet aankomen maar zijn brief is duidelijk. Hij is gekrenkt en kan niet meer verder. Wij steunen Hans in zijn besluit wat niet makkelijk was maar als je niet verder kunt omdat je vindt dat er geen vertrouwen is rest er niets anders dan stoppen. De fractie van Eerlijk Alternatief heeft goed met hem samengewerkt en dat gevoel is wederzijds.

Dan het verkennersrapport. Ik ga inzoomen op vier punten.

In het rapport van de Verkenner wordt een aantal zaken genoemd:

1 :’recht doen aan de uitslag’ en ‘elke, zichzelf respecterende, gemeenteraad zal dat uitgangspunt serieus nemen. Dit betekent dat de twee grote winnaars, tevens de twee grootste partijen, met reeds 14 zetels de basis vormen van een college. Er staat niet expliciet EA en D66 bij, maar andere interpretatie is onmogelijk.

2: ‘richtinggevende uitspraken zijn dus wat betreft de collegevorming niet gedaan’. Dat houdt in dat het komen tot de aanvulling van die basis nog open is. Er zijn immers minimaal 10 combinaties denkbaar waarin de twee grootste partijen met maximaal één verliezer, wat ons betreft, het college vormen. Laat duidelijk zijn: Eerlijk Alternatief sluit geen partij of persoon uit. Wat dat betreft is de slogan van D66 van toepassing: Laat Iedereen Vrij, Maar Niemand Vallen.

3-‘de meeste fracties komen tot de conclusie dat de wisseling binnen het college in 2020 sporen heeft nagelaten’. Eerlijk Alternatief onderschrijft dit. De wisseling was namelijk niet nodig geweest. Een mooi hoofdlijnenakkoord is bedoeld om consensus te vinden in belangrijke onderwerpen die raadsbreed gedragen worden en NIET om zonder dat de kiezer aan zet is geweest om een collegepartij te vervangen. Dat is omstreden en in tegenstelling tot de wijze waarop landelijk een vervanging wordt bewerkstelligd.

Ondanks dat vindt EA vooruitkijken belangrijker dan achterom. De grote opgaven op gebied van wonen, energietransitie, betaalbare zorg en burgerparticipatie geven alle reden hiertoe.

Als 4e punt noem ik de Lokale Trendstudie Pijnacker-Nootdorp 2022 die wordt aangereikt in het verslag. Dit staat boven de partijen. Eerlijk Alternatief vindt het logisch om deze gegevens te gebruiken, want deze studie heeft betrekking op veel belangrijke onderwerpen en is zeer actueel. Overeenkomsten in verkiezingsprogramma’s kunnen al uitkomst bieden in mogelijke samenwerking.  Daar zit voor EA niet veel verschil tussen. Wij zien in ieder geval geen breekpunten. En die kleine verschillen? Compromissen sluiten hoort nu eenmaal bij samenwerken.

Voorzitter, ik sluit af. Er is een nieuwe informateur in beeld. Ook gepokt en gemazeld die zijn eigen proces zal inzetten. Wij hechten wel aan snelheid en aan tussentijdse publieke verslagen en of vergaderingen. Donderdag kan ik de naam noemen van de informateur.

Ik sluit af met de laatste zin van Hans de Jong in zijn ontslagbrief “Beste raadsleden, Ik wens u meer wijsheid toe om tot een goede informatie en formatie te komen die recht doet aan de uitslag van de verkiezingen”.

Verkenner gooit bijltje erbij neer – Pijnacker-Nootdorp Actueel (pijnacker-nootdorp-actueel.nl)

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.