Meer zelf doen
De gemeente gaat zorg aan jongeren nog meer aanbieden door middel van eigen hulpverleners. Dat is hartstikke mooi, maar volgens fractievoorzitter Hanneke van de Gevel kan het allemaal wel een flink stuk sneller.
De extra praktijkondersteuners gaan van de zomer aan de slag, maar de hulp via de WMO pas in januari 2022. “Dan zijn wij negen maanden verder”, dat is nergens voor nodig volgens Van de Gevel. Zij wil dat onze inwoners snel en goed geholpen moeten worden. Per direct.
Hoe zit het ook al weer?
Vanaf mei 2019 zitten er in zeven van de twaalf huisartsenpraktijken ambulante hulpverleners vanuit de gemeente. De zogenaamde Praktijk Ondersteuners Jeugd (POJ). Zij helpen de huisartsen als er een (pleeg)ouder of een kind bij de huisarts komt met een hulpvraag. Voor de hele kleine kinderen, 0 t/m 6 jaar, heeft de gemeente Voorschools Maatschappelijk Werkers (VSMW) die hulp bieden bij een ondersteuningsvraag. Door als gemeente meer zelf te doen waren er al 25 procent minder verwijzingen naar de duurdere externe (jeugd)zorg.
Geld besparen door investeren
Het aantal praktijkondersteuners wordt nu uitgebreid. Dat bespaart geld, omdat je minder hoeft te verwijzen naar duurdere externe (jeugd)zorg. Huisartsen met een ondersteuner zijn heel erg tevreden met die extra begeleiding vanuit de gemeente, omdat er beter gekeken wordt naar de werkelijke problemen.
Beter kijken naar het gezin als geheel
Al die medewerkers komen uit het kernteam van de gemeente. Het kernteam is heel divers opgebouwd. Het bestaat uit schuldhulpverleners, pedagogen, sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen enzovoort. Ook zijn zij er voor onze inwoners als er sprake is van huiselijk geweld, verwaarlozing, misbruik enzovoort. Doordat al die hulpverleners uit het kernteam met heel veel kennis en kunde komen kunnen zij snel en goed hulp of advies geven. Daarnaast hebben zij naar elkaar toe hele korte lijntjes, waardoor er snel mee gekeken kan worden door een collega uit het team. In het kernteam staat het belang van het gezin voorop. Er wordt vanuit alle kanten naar het gezin en de hulpvraag gekeken. Dit voorkomt onnodige behandelingen van kinderen en daarmee pakt het kernteam beter de échte oorzaken aan van de (jeugd)problematiek. Dat kan dus bijvoorbeeld schuldhulpverlening zijn.
WMO
De gemeente wil begeleiding vanuit de WMO, na het succes van POJ en VSMW, ook meer zelf gaan doen. Zo’n 10 tot 20 procent meer zelfs. Van de Gevel vindt dat dat ook wel een stuk ambitieuzer kan. Als het kan dan graag toewerken naar zo’n 30 tot 40 procent extra. Zij heeft alle vertrouwen in de kwaliteit van deze nieuwe kernteamleden. Zij kent het kernteam natuurlijk goed oor haar tijd als zorgwethouder. Hanneke vindt dat het steeds herhalende zogenaamde keukentafelgesprek bij inwoners die niet snel beter worden wat haar betreft in de keukenla moet. Je belast de inwoner onnodig met een verplicht gesprek en het kost vanuit de gemeente minder tijd. Uiteraard is het eerste onderzoek wel nodig om de hulp- en begeleidingsvraag goed in kaart te brengen. De wethouder gaf in de raad aan dat te onderzoeken.
De fractievoorzitter, annex zorgspecialist, Van de Gevel vindt het al jaren belangrijk dat bij een complexe hulpvraag goede hulp ingeroepen moet worden en dat lichte simpele hulp bij de gemeente hoort. Daarin is dus nog meer winst te boeken en dat kan gewoon heel snel. Peper in het zorgbedrijf dus!
2 Reacties
Goed stuk mevrouw van de Gevel! Doe de peper maar in de snelkookpan! De kosten op zorg rijzen namelijk de pan uit.
Kun je nog een woord aanvullen? In h3t tweede stukje staat “oor”..moet zijn “door”.
Wat een interessant artikel over de zorg. Ik ben het eens met het idee dat het belangrijk is om te kijken naar een gezin als geheel, om de juiste problematiek goed aan te pakken. Het is belangrijk om een gezin niet te vroeg los te laten, ambulante begeleiding is vaak nog een optie. Mijn oom en tante hebben dit niet gekregen en hadden dit wel graag gehad. https://www.zonnewende.net/valkenburg