Iedereen heeft wel ergens een mening over en de trend tegenwoordig is om al deze meningen lekker in het openbaar te gooien in de hoop dat anderen dezelfde mening hebben (of niet) en daar dan met elkaar op alle mogelijke kanalen van de sociale media het met elkaar over te hebben (ik hoor u denken: “en wat doe jij nu dan” ehh ja.. dat doe ik nu dus ook 😊, niet omdat het moet, maar omdat het kan). Maar waar ik me als burger en raadslid over verbaas is, dat dit fenomeen dus minder opgaat du moment dat de burger gevráágd wordt om ergens wat van te vinden…en dan heb ik het over het moment dat de overheid aan inwoners vraagt om zijn/haar mening te laten horen in het kader van een politiek vraagstuk, beter bekend als “BURGERPARTICIPATIE”.

Burgerparticipatie is zoooo 2021. Ik geef u een korte opsomming waarbij vooral de lokale overheid aan de burger vraagt om ergens wat van te vinden. Het zijn geen lullige onderwerpen hoor en zowel Gerrit de fietsenmaker als Jean-Paul de accountant moeten er wat van vinden…of ze er nou verstand van hebben of niet (de overheid gaat immers uit van de zelfredzame burger die anno 2021 zelf aan de benodigde informatie kan komen met één klik op de muis en dit geldt ook voor de 81-jarige voormalig garnalenpelster Neeltje die nooit met een computer heeft leren werken). Zit u klaar…hier komt de opsomming:

Schooltje bouwen…even aan de inwoners vragen wat zij ervan vinden. Ruimtelijke inrichting van de stad (beter bekend als de omgevingsvisie)…even aan de inwoners vragen wat zij ervan vinden. Huisvesting opvang asielzoekers…even vragen wat zij ervan vinden. Stad aardgasvrij maken (beter bekend onder de noemer energietransitie)…even vragen wat zij ervan vinden. Windmolens in de wijk…even vragen wat zij ervan vinden (ik kan nog heel lang doorgaan, maar ik denk dat u wel begrijpt wat ik bedoel).

Nu zou je denken, na het lezen van de inleidende zinnen, dat de lokale overheid overspoeld wordt met reacties uit de samenleving op de vraag van de overheid om ergens wat van te vinden. Immers, het is zo makkelijk…met één druk op de knop kun je je mening kwijt. Niks is minder waar: de burger houdt zich verrassend stil. En wat zegt de overheid als de burger dan uiteindelijk onaangenaam geconfronteerd wordt met de uitvoering van de plannen: “Tja, u heeft de mogelijkheid gehad om er wat van te vinden, maar toen heeft u daar geen gebruik van gemaakt”. Waar gaat het mis? Ligt het aan die inwoner die geen initiatief neemt of ligt het aan de overheid die niet zo goed weet hoe zij invulling moet geven aan het fenomeen burgerparticipatie? Ik ben geneigd om het tweede te zeggen, maar daarmee zou ik de overheid te kort doen. Ik denk dat het een combinatie van beide is. De burger wil wel meepraten, maar in het stadium waarin naar de mening gevraagd wordt, voelt menig inwoner de urgentie nog niet om mee te praten. En als de overheid dan komt met de zoveelste uitgeschreven enquête, dan denken zowel Gerrit de fietsenmaker als Jean-Paul de accountant: “nu even niet”.

Wil de overheid eigenlijk wel OPRECHT de mening van de inwoners weten (want, kom op zeg…er zijn toch wel meer manieren om de burger te betrekken bij allerlei plannen dan alleen maar enquêtes uit te schrijven?).

De enquêtemoeheid slaat ook bij mij toe. Ik heb namelijk een keer meegemaakt dat de overheid overspoeld werd met wel meer dan 300 reacties uit de samenleving (ik kan u vertellen dat is veel voor een gemeente met +/- 60.000 inwoners). Alle reacties (zienswijzen genoemd) dienen beantwoord te worden namens het gemeentebestuur. Ik zal u de reactie van een ambtenaar verklappen: “wat moeten we hiermee”?

Burgerparticipatie is zoooo 2021 en verder…mijn voorlopige conclusie: kennelijk is de overheid er nog niet klaar voor. Als raadslid van Eerlijk Alternatief vind ik het belangrijk dat de betrokkenheid van onze inwoners verhoogd wordt en wellicht zal dat laagdrempeliger moeten dan de wijze waarop dit nu plaatsvindt met ‘de zoveelste enquête’. Hierin is vast nog een en ander te verbeteren. Misschien moeten we enquêtes ophalen. Heeft u een goed idee? Meld het mij. Ik vind uw mening oprecht waardevol.

Nita Graafland

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.