Ik wens geen stroman te zijn in een schijnproces
Paul Kagie

Pijnacker-Nootdorp – De Bosschenaar Paul Kagie, bestuurlijk zwaargewicht en kennisspecialist op het Sociaal Domein heeft zich teruggetrokken als wethouderskandidaat voor de lokale partij Eerlijk Alternatief in Pijnacker-Nootdorp. Hij wenst geen onderdeel uit te maken van de politieke machtsstrijd die daar is ontstaan om de plek van Eerlijk Alternatief in het college. “Er wordt een spel gespeeld achter de schermen”, zo stelt Kagie.

Paul Kagie was, net als de mensen van Eerlijk Alternatief, ervan overtuigd dat het leveren van een nieuwe wethouder was voorbehouden aan de partij zelf, zoals het in alle gemeentes in Nederland gebruikelijk is. Daar komt nog bij dat Eerlijk Alternatief de tweede grootste partij in de gemeente is, die wens van de kiezer kan dus niet genegeerd worden. Maar het proces nam een bizarre wending in Pijnacker-Nootdorp nadat de VVD-formateur zijn eerste verslag had opgeleverd. Al in de eerste alinea werd volledig voorbijgegaan aan deze normale gang van zaken en de verkiezingswinst van Eerlijk Alternatief in 2018.

Politieke coup

Het heeft er alle schijn van dat Eerlijk Alternatief uit het college gezet zou worden op 24 september ten faveure van een kandidaat van een partij die geen deel uitmaakt van het college van B&W. Namelijk PPN (PvdA/GroenLinkscombinatie), de partij die in 2018 deelname aan het college moest laten aan VVD, EA, CDA en D66. Kagie heeft uit betrouwbare bron vernomen dat Eerlijk Alternatief willens en wetens buitenspel wordt gezet. Eerlijk Alternatief en hun kandidaat Kagie zijn verbijsterd over deze politieke coup.

Ervaren zwaargewicht kon de klus makkelijk klaren

In juli stapte de EA-wethouder Hanneke van de Gevel op vanwege een privacygevoelige pleegouder-casus. Eerlijk Alternatief ging direct op zoek naar een zwaargewicht, op zowel bestuurlijk als inhoudelijk niveau, omdat haar portefeuille, het Sociaal Domein, fikse ervaring en veel inhoudelijke kennis noodzaakt. De heer Kagie was direct enthousiast, hij kent Hanneke via zijn eigen consultancy-bedrijf waar hij masterclasses geeft aan wethouders binnen het Sociaal Domein. Als ex-wethouder heeft hij veel ervaring in verschillende grote gemeentes met het besturen van diverse beleidsterreinen en hij kent als geen ander de problematiek in het Sociaal Domein. Hij zag kansen om de reeds besloten beleidskeuzes in Pijnacker-Nootdorp goed uit te voeren, te anticiperen op actualiteiten en de klus van Hanneke van de Gevel te klaren.

Lokale politiek moet strijden met open vizier

Kagie leent zich echter niet als stroman voor het spel, zoals procedureel opgesteld door de VVD-verkenner: “Daar pas ik voor. Ik heb genoeg politieke ervaring om te zien dat hier een spel gespeeld wordt. Men wil Eerlijk Alternatief niet meer als collegepartner, maar is te laf omdat gewoon te zeggen. Daarom is dit schijnproces bedacht. Maar ik weiger de stroman te zijn in dit spel waar ik, en anderen met mij, de afloop al van ken. Er zal gekozen worden voor PPN in het college, en Eerlijk Alternatief heeft het nakijken. Dat kan een politieke wens zijn van een aantal partijen in Pijnacker-Nootdorp, maar het zou ze sieren als ze met open vizier zouden strijden. Ik leen mij hier in ieder geval niet voor. Ik wens de mensen van Eerlijk Alternatief alle succes in de oppositie, ik heb deze club mensen leren kennen als politiek zeer ervaren en vooral bevlogen mensen. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze op de inhoud de belangen van de inwoners prima blijven behartigen”, aldus Kagie.

Ik heb genoeg politieke ervaring om te zien dat hier een spel gespeeld
wordt. Men wil Eerlijk Alternatief niet meer als collegepartner, maar is te laf omdat gewoon te zeggen.
Paul Kagie

Eerlijk Alternatief gaat door

Eerlijk Alternatief is net als Kagie erg teleurgesteld , maar kan de keuze van Kagie goed begrijpen. “We hebben uiteraard respect voor zijn keuze en hadden deze wending ook niet aan zien komen. Ook voor ons geldt dat we niet meedoen aan een spel waarin een ander de regels bepaalt en zelfs onderweg de spelregels veranderd zijn. Kagie heeft enorm veel ervaring, daar hadden we als raad en college ons voordeel mee kunnen doen in de financieel mindere tijden die ons wachten, een gemiste kans, maar het is zoals het is en we zullen de contacten met hem zeker warm houden.”

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.