NIEUWBOUW RABOBANKGEBOUW RAADHUISPLEIN MAXIMAAL 14 METER HOOG

De plannen voor de nieuwbouw op de plek van de Rabobank aan het Raadhuisplein in Pijnacker zijn al heel vaak besproken in de raad. Afgelopen donderdag, 27 september, stond het weer op de agenda. Er was nu ook een beeldkwaliteitsplan aan toegevoegd.

Raadslid Jolanda van Leeuwen legt uit wat er sinds eigenlijk 2005 al speelt: “Er zijn voor het centrum veel ideeën geopperd.  Het doel is om het centrum levendiger te maken. En dat lijkt inderdaad erg nodig. Als er geen bijzondere evenementen zijn, kun je er ‘een kanon afschieten’. Er zit absoluut geen loop in. Dit is niet leuk voor de winkelende mensen maar ook niet voor de winkeliers in het centrum. Veel mensen wijzen er op dat het in Nootdorp en in Berkel Rodenrijs veel gezelliger is.

Hoe krijg je daar verbetering in? Het college heeft voorgesteld om alle detailhandel te concentreren in ‘het kerngebied’. De detailhandel zou in die visie weg moeten van de Oost- en Westlaan en uit de Stationsstraat. Wij vinden dat niet nodig. Het is juist leuk om in die straten een wisselend aanbod te hebben.

Maar goed, terug naar de Rabobanklocatie. We praten daar met elkaar al jaren over. Iedereen is het er over eens dat er wat anders moet komen. Dit pand ziet er niet uit. Maar wat moet er in de plaats komen? Heel veel mensen hebben daar wel ideeën over. Als je de fantasie de vrije loop laat, is er inderdaad veel denkbaar op die mooie plek.

Wij hebben daar ook wel onze gedachten over, zelfs uitgewerkt in prachtige tekeningen. Gelukkig door het feit dat het dorp over een architect/ stedenbouwkundige beschikt die het dorp aan het hart gaat en tot mooie plannen kan komen. Zo’n plaatselijke deskundige kent het dorp en weet heel goed wat er kan en wat er zou passen. Wij hebben die plannen gezien en vinden de gekozen sfeer erg positief.

Maar in de loop van het hele proces is gebleken dat wij in al onze creativiteit flink worden beperkt. Dit komt omdat er in een (ver) verleden al afspraken met de ontwikkelaar (ABB) zijn gemaakt. Op grond van oude en nieuwe contracten mag ABB  een bepaald ‘volume’ bouwen. En daar konden we als raad niets meer aan veranderen. Nou ja, alles kan, maar dan zouden we over de brug moeten komen met een flinke schadeloosstelling. Al snel bleek dat we daar in de raad geen meerderheid voor zouden halen. De meeste fracties willen daarvoor niet in de buidel tasten.

Dus moesten we goed kijken wat nog wel kon. Roeien met de riemen die we nog hebben. Uiteindelijk lagen er vorige week plannen waarbij werd gesproken over een ‘commerciële strip met daarboven appartementslagen’ en een hoogteaccent in de vorm van een ‘opgetilde dakconstructie’.  Dit zou neerkomen op 17 meter aan het Raadhuisplein en op de hoek bij de Julianalaan zelfs op 19 meter.

Dit is echt wel heel erg hoog. Vooral voor de mensen die er direct tegenover wonen is dit niet te doen. En het was ook niet nodig. Om een laag winkels en 3 lagen appartementen mogelijk te maken is 14 meter hoog echt genoeg.

Eerlijk Alternatief heeft daarom een amendement ingediend om de totale hoogte voor het hele bouwvlak op maximaal 14 meter te zetten en dus ook dat architectonische grapje van dat hoogteaccent er af te halen. Gelukkig bleef de meerderheid van de gemeenteraad dat met ons eens. Alleen VVD, D’66 en Trots stemden tegen.

Nu moeten we met zijn allen, college, raad en inwoners na gaan denken over hoe dat gebouw er uit gaat zien. In welke stijl moet er gebouwd worden? Welke materialen moeten gebruikt worden? Welke uitstraling moet het krijgen?

Dit gaat vastgelegd worden in het beeldkwaliteitsplan. Dit is nu vrijgegeven voor zienswijzen. En natuurlijk vinden wij daar ook wel wat van. We zullen de tekeningen nog eens uit de kast halen. Wordt vervolgd!”

 

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.