Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel sprak het volgende betoog uit over de laatste begroting van deze raadsperiode. Hier is de hele vergadering nog terug te zien:

“Voorzitter, Daar ligt hij dan, de laatste begroting van de raadsperiode 2014-2018 waar wij als gemeenteraad wat van mogen vinden. Een begroting waarin de financiële gevolgen zijn verwerkt zoals we die samen hebben afgesproken ten tijde van het vaststellen van de kadernota. De nieuwe raad krijgt zo van ons een mooie startpositie mee. Daar zijn we gewoon hartstikke blij mee, want wij weten nog heel goed hoe het voelde toen we als raad in 2011 de broekriem aan moesten halen en hoeveel pijn dat deed, vooral bij cultuur en dat ijlt nog na.

We zijn dan ook blij dat de cultuurnota nog in deze periode besproken gaat worden want daar hebben we nog best een heleboel wensen.

Eerlijk Alternatief is tevreden over de samenwerking die wij in deze gemeenteraad en met dit college hebben gezocht en gevonden in de werkvorm ‘Samen Doen’. Dat was best even wennen, maar voor ons een fijne tijd, want het kwam er op aan om te overleggen op de inhoud, beslissen over de inhoud en minder politiek gekonkel of het buitensluiten van de zogenoemde oppositie. Zoals dit ons overkwam in de vorige periode.
Vooral de inwoner, de ondernemer en de maatschappelijke organisaties profiteren ervan als de raad gewoon aan het werk gaat en energie steekt in de volksvertegenwoordigende, kaderstellende en toetsende rol zoals deze in het dualisme bedoeld is.
Ik geef u slechts zes voorbeelden waarin blijkt dat Eerlijk Alternatief goed heeft samen gewerkt:

  • De speeltuin die we hebben kunnen behouden aan de Kerkweg.
  • Het behouden van het grasveldje aan de Zuideindseweg door het uitplaatsen van de kippenboer.
  • Dat nu eindelijk de organisatiestructuur van Avalex wordt aangepakt, wat zelfs door veel gemeentes is overgenomen pas nadat Eerlijk Alternatief jarenlang de risico’s en tekortkomingen van Avalex heeft aangekaart.
  • De aansluiting die we vonden bij de Rotterdampas na herhaaldelijk vragen om een kortingpas.
  • De continue aandacht die we vroegen, kregen, maar ook blijven vragen op woninggebied. Het is al vaker gezegd, maar we zijn blij met de toename van de sociale woningbouw in het Hofland.
  • En als zesde punt ons Meldpunt ‘Zorg om Zorg’, dat veel inwoners geholpen heeft om samen met de gemeente een praktische oplossing te vinden voor soms ingewikkelde vragen.

Ik geef u een recent voorbeeld. Eerlijk Alternatief kreeg bericht van een inwoner die in de bijstand zit, al een paar jaar, gescheiden en met uitvliegende kinderen. Ze wist niet bij wie zij moest zijn. Ze wist ook niet goed wat zij wilde, maar wist wel dat ze een contactpersoon had, maar die was al vaak gewisseld. De laatste keer dat haar contactpersoon belde zei de ‘klantmanager’: “Maar u wilt dus werken?” Ze antwoordt:  “ja, heel graag.” Toen ik haar vroeg of ze vrijwilligerswerk deed zei ze; “Nee” Zou je dat wel willen doen, vroeg ik: “Ja, natuurlijk.” Heb je wel eens gehoord van bureau vrijwilligerswerk …. en het antwoord was weer nee. Toen ik vroeg: “wat zou je zelf willen”, gaf zij aan dat ze wel in de zorg wilde werken. “Mensen wassen”, vraag ik. Zij gaf aan dat liever niet te doen. “Heb je ooit een beroepskeuzetest gedaan.” Nee… was het antwoord. Zij werd tot voorkort niet goed geholpen, maar is nu eindelijk in goed overleg. Natuurlijk is dit maar één casus maar wel een casus om lering uit te trekken.

Wat Eerlijk Alternatief nog meer belangrijk vindt is nog meer focus op diversiteit in woningen voor onze starters maar ook ouderen en gehandicapten.
Zorgen voor gezellige winkelcentra waarin de centrummanager, de samenwerking tussen winkeliers en gemeente, en de aantrekkende kracht om alles lekker dichtbij te hebben.
Onze mooie gemeente moet een plek zijn waar iedereen met plezier woont daarin spelen wijkteams, wijkagenten en wijkmanagers een zeer cruciale rol. Zij kennen de wijk, weten de weg en zijn de spil van de samenleving als het gaat om contact tussen gemeente en inwoners. Lik-op-stukbeleid als het gaat om geklier en vandalisme, maar in gesprek als er meegedacht kan worden, bijvoorbeeld als het gaat om de inrichting van de woonomgeving, sport of voorzieningen die er moeten komen.
Met de wetenschap dat we in een financieel gezonde gemeente wonen gaan wij dan ook akkoord met het vaststellen van deze begroting.

Om eens verrassend te doen, daarom deze keer een cadeautje voor mijn collega fractievoorzitters, om juist hen te bedanken voor de samenwerking “Samen Doen”, in grote chocoladeletters.

De S staat voor Sociaal Democratie (PvdA)
De A staat voor Amen (CU SGP)
De M staat voor wethouder Minderhoud (GBPN)
De E staat voor wethouder Van Egmond (CDA)
De N staat voor Natuur (GroenLinks)
De D staat voor Dieren (PvdD)
De O staat voor Onderwijs (D66)
De E staat voor Economie (VVD)
De N staat voor Natuurlijk Eerlijk Alternatief (EA)

Dan mist u natuurlijk Trots daar heb ik de letter T voor van TaaiTaai. Want iets minder taai kan de gehele fractie van Trots meer brengen.”

 

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.