Eind vorig jaar bezocht fractievoorzitter Hanneke van de Gevel als zorgspecialist op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning een bijeenkomst. Spelers uit het zorgveld, gebruikers en ambtenaren waren vertegenwoordigd in het bestuurscentrum. Na de gezamenlijke bijeenkomst waren er workshops. Hanneke had zich ingeschreven voor de workshops over de PGB’s. Met een Persoon Gebonden Budget kan men eigen zorg/begeleiding inkopen.

Hanneke vertelt: “Er werden stellingen voorgelegd zoals; mogen familieleden zelf PGB innen?

Ik heb vanuit mijn werkervaring, 29 jaar lang werkzaam in de zorg, aangegeven dat je het kaf van het koren moet scheiden. Wat is nog normale mantelzorg? Wat is nog te doen? De nieuwe regelgeving en de overheveling naar de gemeenten zorgen ervoor dat fraude bijna onmogelijk is en dat is mooi. Door malafide bureaus werd een mooi instrument als PGB bijna om zeep geholpen.

Als je autistische gedragsproblematische kind niet naar de gewone dagbesteding kan vanwege de vele gezichten is het een mooi middel om hem of haar vanuit thuis te begeleiden. Als je niet meer kan werken omdat je moet zorgen voor je partner of kind is het ook een prima middel. Als je een PGB hebt, heb je werkelijk zelf de regie hoe je zorg inzet en met wie je zaken doet.

Maar wat wil de cliënt zelf? Want een PGB is ook een heleboel geregel. Mensen moeten alles rondom het aanvragen en verantwoorden van een PGB zelf doen en ook aankunnen. Het is een enorme papierwinkel boordevol jargon. Het is een mooi middel om de touwtjes als zorgvrager in handen te houden. Wij vinden dat de gemeente goed en eerlijk moet informeren over de verschillen en mogelijkheden van Zorg In Natura (ZIN) en een ingewikkeld maar passend PGB.

Bij ons meldpunt was er een collectieve klacht binnen gekomen. Ik vroeg daar ook aandacht voor. Een aantal kinderen in de jeugdzorg, die nu een PGB hebben, moeten over naar de wet langdurige zorg (de verzekeraar). Zij, en hun ouders, waren bang dat er een gat viel door de overgang. Betreffende ambtenaar verzekerde mij dat dat echt niet het geval was. Het PGB blijft een weerbarstige materie en ik ga er scherp op toezien dat wij dit onderwerp blijven monitoren in het Sociaal Domein.

Vooralsnog was dit de enige melding over het PGB die is binnen gekomen op ons meldpunt. Het meldpunt Zorg om Zorg is via deze link nog steeds te benaderen om zo in contact te komen met ons met allerhande vragen die kunnen spelen.”

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.