Politiek is niets meer of minder dan gewone burgerlijke (on)gemakken te vertalen naar een aanpassing en andersom. Hanneke van de Gevel kreeg enige tijd geleden lucht van de verhuizing van de familie Van Zandwijk. U hebt wellicht iets vernomen van de familie Van Zandwijk. Lees hier.  Zij moesten na ruim 62 jaar gewoond te hebben in de Stationsstraat in Pijnacker en hiervoor enkele jaren in de Oude Leede verhuizen naar Nunspeet. Van de Gevel vond het politiek onaanvaardbaar en zocht naar een oplossing zo vertelt ze zelf:

“Naar aanleiding van mijn stukje op Facebook kreeg ik meer reacties. Ook bijvoorbeeld echtparen die na 50 of 65 jaar huwelijk gescheiden werden van elkaar omdat de een veel zorg nodig heeft en de ander niet.
Wat hier aan de hand is, is dat instellingen alleen nog maar geld krijgen bij zware zorg. Voordat je die krijgt, moet je wel door een strenge keuring. Als je lichte zorg nodig hebt of geen zorg kom je een verzorgingstehuis niet in, want er wordt niets vergoed door de verzekeraar. Er zijn wel instellingen met partnerkamers, maar dan hebben beiden zware zorg nodig en die partners met beide zware zorg zijn zeldzaam en dus zijn de kamers ook schaars. De wachtlijst hier was naar schatting 8 jaar voor een partnerkamer. Die tijd had het echtpaar Van Zandwijk niet.

De bedoeling is dat mensen lang thuis moeten wonen, omdat dat goedkoper is. Allemaal ingegeven door de landelijke bezuinigingen. En de gemeente moet het oplossen met minder geld. De oude bejaardenwoningen bestaan ook niet meer (allemaal wegbezuinigd).

Ik heb dat vorige week eens ter sprake gebracht in de gemeenteraad. In feite moeten zorginstellingen, het zorgkantoor, woningbouwcorporaties met de gemeente om de tafel. Als een instelling zoals Pieter van Foreest een paar grotere appartementen kan bouwen op een zware zorgafdeling (dat noemen we met een mooi woord intramuraal) dan kan de min of meer gezonde partner meeverhuizen.
Voor de instelling is het voordeel dat de gezonde partner mee kan helpen in de zorg. Voor de gemeente is het voordeel dat je goed zorgt voor je inwoners. Maar ja, een groter appartement kost wel meer.
VVD-wethouder Melzer snapte het probleem en deed donderdag 7 april de toezegging om hiermee aan de slag te gaan.

Wij pleiten dus voor een nieuwe regeling. Voor velen komt dit natuurlijk te laat en is dit mosterd na de maaltijd. Zo´n proces met zoveel partijen kost ook wel veel tijd. Mocht u als lezer wel een project kennen waar partners bij elkaar kunnen blijven wonen (waarbij de ene partner geen of lichte zorgvraag heeft) hoor ik dat graag (015-3694498)!   

Ik was uiteraard blij met deze toezegging en ik houd u op de hoogte.” 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.