Donderdag 28 april dienden maar liefst negen partijen een motie in. Aanleiding was de evaluatie van het sociaal domein, zo noemt men binnen de gemeentelijke muren alles wat zich op gemeentelijk niveau afspeelt op het gebied van (gezondheids)zorg en welzijn, oftewel; alle organisaties, diensten en voorzieningen samen die mensen ondersteunen, de leefbaarheid vergroten en de participatie bevorderen. Klik hier voor de monitor.
Wij, en daarmee bedoelen we de negen indieners van de motie, wilden dat wethouder Bernard Minderhoud (Gemeentebelangen Pijnacker-Nootdorp) met een goed verhaal moest komen over de enorme daling Persoons Gebonden Budgethouders (PGB). Ook de later nagezonden brief aan de raad vonden we niet voldoende argumentatie bevatten voor de afname van 60 procent van de PGB’s.

Zorgspecialist Hanneke van de Gevel van Eerlijk Alternatief legt uit: “Met een PGB bepaal je zelf wie je zorgverlener wordt. Bij zorg in natura (ZIN) bepaalt de zorgaanbieder hoe je de zorg krijgt en waar je recht op hebt. Een cliënt  kan meerdere PGB´s hebben.”

Hanneke was vorig jaar met D66-raadslid Sylvia Markerink als enige raadsleden bij een bijeenkomst van de ANBO (belangenorganisatie voor senioren). Daar werd door ambtenaren van de gemeente Pijnacker-Nootdorp letterlijk gesteld dat men in de gemeente Pijnacker-Nootdorp het PGB-beleid wil ontmoedigen. Hierop hebben Sylvia en Hanneke vragen gesteld. “Het college gaf toen aan dat zij het PGB als een wettelijk instrument zien. Wethouder Minderhoud gaf in de vergadering aan dat hij dit ook niet zo gezegd heeft en dat het wat hem en het college betreft niet waar is, maar wij zijn van mening dat een wethouder te allen tijde politiek verantwoordelijk blijft, voor wat ambtenaren zeggen en wat er aan de keukentafel besproken wordt.

Uit de monitor Sociaal Domein bleek vorige week dat er daling was van 60% aan PGB-houders. Dat is een bizar getal. Wethouder Minderhoud kon vervolgens geen goede uitleg geven in de vergadering. Last minute kwam hij donderdag met een mail/brief. Deze uitleg was ook volstrekt onvoldoende. Sterker nog er zat een casus bij die ik kende en die was van twee jaar geleden! Het PGB is gewoon een wettelijk instrument waarin de klant, als hij of zij dit kan en aankan, de meeste regie heeft. Ik ben blij dat de motie met een dikke meerderheid is aangenomen. Ik wil het naadje van de PGB kous weten”, aldus een kritische Hanneke van de Gevel.

Voor de raadvergadering van 2 juni moet het college met een uitgebreid antwoord komen. Leefbaar Pijnacker-Nootdorp en Gemeentebelangen steunden de motie, als enigen, niet.

Mocht u in de problemen zijn gekomen met uw indicatie (nieuwe aanvragen of oude aanvragen) dan kunt u dat melden via ons Meldpunt ‘Zorg om zorg’. Maar ook voor andere klachten, adviezen en meldingen bij Eerlijk Alternatief terecht. Wordt vervolgd.

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.