Francine Horn, raadslid en fervent gebruiker van zowel de fiets, auto als het openbaar vervoer nam de parkeerproblematiek aan het P&R terrein bij de halte Nootdorp serieus en diende vorige week een motie in om die problematiek zo snel mogelijk op te lossen. De motie haalde het ruim. Hier legt Francine uit wat haar beweegredenen zijn: 

“Stel, je hebt een huis gekocht in Nootdorp of Leidschenveen. De redenen; het zijn mooie huizen, dicht bij de stad, betaalbaar. Er zijn goede scholen, sportverenigingen en goede verbindingen, zowel met het snelwegennetwerk als ook met het openbaar vervoer. Je werkt in één van de omliggende grote steden. Met de auto naar je werk zou kunnen, maar vaak heb je er maar één als gezin en je werkt allebei. Of je kunt niet parkeren bij je werk omdat je werkgever daar niet in voorziet. Of je vindt eigenlijk ook dat het wel wat minder kan met dat autogebruik, de files en de luchtvervuiling. De fiets zou een optie kunnen zijn, maar je werk is helaas net iets te ver weg voor jouw conditie, of je wilt niet iedere dag bezweet op kantoor komen, of je moet naar verschillende adressen met zware tassen. Of je moet eerst de kinderen naar school brengen en dan nog gaan fietsen duurt te lang.

Blij met Randstad Rail

Gelukkig is daar de Randstad Rail met de E-lijn, die zowel naar Den Haag als naar Rotterdam als naar Zoetermeer een snelle en frequente verbinding heeft. Er is één halte in Nootdorp. Natuurlijk zou je eerste keuze zijn om naar de halte te lopen, maar dat is net te ver weg vanaf jouw huis met die zware tas. Of je zou graag  gaan fietsen, maar het regent, of je voelt je niet helemaal lekker die dag. Je moet ook nog de kinderen even naar school brengen. Je besluit om met de auto naar de halte te gaan. Je komt daar om 8.40 uur aan en alle parkeerplaatsen bij de halte zijn al bezet! Ja natuurlijk, de koude en nattere maanden zijn weer begonnen en de eerste forensen uit Nootdorp en omgeving staan daar al om 6.30 uur, want die beginnen om 7.00 uur. Dat gaat jou met je gezinnetje nooit lukken!

Praktisch parkeren beboet

Maar tegenover de parkeerplaats is een braakliggend weiland waar je jouw auto dan maar in de berm neer zet, niet op de weg, maar op het gras. Dat doe je zo een heel aantal weken, maanden, geen probleem. Maar opeens zit er een gele waarschuwingsfolder onder je ruitenwisser als je ’s middags terug komt, dat er bekeurd zal gaan worden als je niet in de vakken staat! Wat moet je dan de volgende dag! Je hebt weinig opties, om 8.35 uur gaan lopen of fietsen naar de halte met je zware tassen door de regen is geen keuze. Of misschien kun je vanwege je gezondheid wel niet fietsen. Je denkt, zo’n vaart zal het wel niet lopen en zet je auto toch maar neer op dat gras. Helaas, zo’n vaart liep het wel merk je die middag. Een bekeuring! Zonde van het geld en het voelt heel flauw, je stond toch niemand in de weg en nam ook letterlijk geen ruimte in van de openbare weg. Natuurlijk weet je dat je je aan de regels moet houden, maar soms breekt nood wet.

Wat nu? 

Wat waren er dan voor andere oplossingen? Toch maar weer met je auto de weg op, naar Den Haag of Rotterdam, in de file, in de drukke stad, uitlaatgassen verspreidend, een beroep doen op de schaarse parkeercapaciteit in de stad? Maar de overheden willen toch dat we de auto uit gaan denk je, dat we dat openbaar vervoer gebruiken?! Toch is dat je enige optie als je de halte niet zonder auto kunt bereiken, om wat voor reden dan ook. Of je dat wel of niet kunt, is jouw verantwoordelijkheid en keuze, niet die van de overheid. Daarom dient de overheid te zorgen voor adequate parkeerruimte, ook als je door omstandigheden eens een dag nog later arriveert, bijvoorbeeld om 10.30 uur.

Oplossingen

Het kan niet zo zijn dat “wie het eerst komt, wie het eerst maalt” geldt. Je hebt gezien dat op drukke dagen er soms wel voor meer dan zestig auto’s geen plaats meer was in de vakken. Waar zijn die nu bekeurd en wel allemaal gebleven? Weer op de weg, dat moet haast wel, net als jij. Wat zonde denk je, met wat adequate korte termijn maatregelen zouden al die mensen en misschien nog wel meer, weer in het openbaar vervoer zitten. Je denkt bijvoorbeeld aan stelcon platen, die zijn niet zo duur, op een deel van het braakliggend terrein tegenover de parkeerplaats, of het tijdelijk gedogen van het parkeren in de berm mits niet op de openbare weg.

Via de gemeenteraad

Je weet dat jij niet deskundig bent op dit gebied, maar dat de gemeente dat gelukkig wel is. Misschien zijn er nog meer oplossingen. Je weet dat er in Nootdorp eind september in de gemeenteraad weer aandacht voor het probleem gevraagd is door mijn politieke partij Eerlijk Alternatief. Wij dienden, gesteund door anderen, een motie in waarin het College gevraagd werd om op korte termijn met oplossingen te komen voor het tekort aan parkeerplaatsen. De motie werd breed gesteund door andere partijen en je hoopt van ganser harte dat voordat het echte herfstweer losbarst, de gemeente het parkeerprobleem opgelost heeft. Dat zij doet waarvoor zij is; faciliterend en dienend voor inwoners zijn. In dit geval voor de mensen die graag het openbaar vervoer willen gebruiken zoals jij, zodat jij ’s ochtends niet meer gestresst naar de halte rijdt en rustig met de Randstad Rail naar je werk kunt!” 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.