Volgens Eerlijk Alternatief is er een prima plek gevonden voor een nieuwbouwvoorziening voor onze vergeetachtige ouderen in één van de mooiste stukjes van het dorp. Hanneke van de Gevel legt uit wat de voor- en tegenstanders ervan vonden in de afgelopen raadsvergaderingen: “De Klavertje-3-locatie ligt aan de straat Koningshof in Pijnacker. Het stukje grond ligt voornamelijk in een jaren-tachtig-wijk. Het gaat niet om de wijk Koningshof, maar de straat Koningshof. Het stukje grond bevindt zich in de hoek van de Europalaan en de Oranjelaan.

Vroeger, heel vroeger, stond op de plek van ´Klavertje 3´ de school met Den Bijbel. Dat schooltje bestond uit vier lokalen waarvan drie leslokalen. Ik bespaar u de details over strafwerk met kroontjespennen. Die school is uiteindelijk gefuseerd met de Beatrixschool die in de Stationsstraat zat en nog steeds zit. Dit alles speelde zich af begin jaren zeventig. Het was wel een bijzondere fusie want de ene school was Gereformeerd en de ander Nederlands Hervormd.

Later kwam op het stukje grond een peuterspeelzaal, genaamd Klavertje 3. Begin 2008 werd die peuterspeelzaal na leegstand afgebroken. Er waren toen plannen om villas te bouwen en wellicht een appartementencomplex. De buurt kwam in opstand en zo werden alle plannen verwezen naar de prullenbak. Lees hier.  

Nu wil men er 20 appartementen bouwen met sanitair voor, onder andere, (licht)dementerenden. Een prachtig plan. We kunnen onze eigen inwoners die vergeetachtig worden toch laten wonen in een beschermde omgeving en wellicht zelfs een herkenbare omgeving! De gemeente verkoopt de grond aan projectontwikkelaar Amvest en daarna wordt het geëxploiteerd door de Freya Groep.

In het bijzonder CDA, VVD en PvdA zagen beren op de weg. Men vreesde voor een tekort aan parkeerplekken vanwege het bezoek. De tuin zou niet zonnig genoeg zijn. Het was een afbreuk aan het historisch Pijnacker. Men keek op de begraafplaats. Het zou ten koste gaan van speelplekken. En een hek om de tuin was ook niet wenselijk.

Ons commissielid Jolanda van Leeuwen reageerde met: “was dat nou maar waar dat onze ouderen zoveel bezoek kregen en er tekort aan parkeerplaatsen zou zijn, en daarnaast, ouderen vinden het wel lekker om buiten te zitten, maar geven de voorkeur aan schaduw. En een hek eromheen is noodzakelijk omdat wij natuurlijk niet willen dat onze inwoners weglopen en vervolgens de weg terug niet meer weten te vinden”.

Dan bleef nog het argument over van de tegenstanders dat kinderen hun speelplek zouden verliezen. Maar acht jaar geleden wist men al dat daar een bouwbestemming op lag. Daarnaast hebben alle huizen een tuin. Grotere kinderen kunnen spelen op het speelveld bij Het Baken. Als laatste de begraafplaats. Vanuit het oude Hofland keek men ook op de begraafplaats en vanuit het Helmhuis kijkt men nog steeds op de laatste rustplaatsen.

Het meest opmerkelijke vond ik de PvdA. Zij hadden immers ook plannen met dit stukje grond. Expliciet genoemd in hun woonactieplan
Kijk, en dan is het toch weer een voordeel dat je ruim tien jaar in de raad zit en hier al tientallen jaren woont, want op dit soort dossiers ben je bekend en goed geïnformeerd, ook als inwoner. Wij zijn blij dat er een beschermde woonplek komt voor onze vergeetachtige inwoners die mooi ingepast is in de bestaande omgeving, hopelijk herkenbaar is en gaat zorgen voor mooie nadagen in ons prachtige oude dorpsgedeelte.”

Hier de link van Google-Maps

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.