Het was de week van de politieke mores. Je hebt de letter van de wet en de geest van de wet. Veel dingen passeerden de revue die wel voldoen aan de letter van de wet, soms opgelost werden in de geest van de wet, maar toch menig wenkbrauw deed fronsen. Politieke mores wil zoveel zeggen als: “We hebben regels, maar je hebt je ook nog te houden aan wat wij onder elkaar hebben bedacht”, dat staat nergens opgeschreven en riekt vaak naar de rokerige achterkamertjes waar het old-boys netwerk al sinds jaar en dag uitmaakt hoe het gaat in politiek Nederland. Maar het gaat uiteindelijk om wat de kiezer, u dus, vindt van de politieke keuzes. Een bloemlezing:

Burgemeester blijft

Burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland mocht in eerste instantie niet aanblijven van de meerderheid van gemeenteraad, ondanks het positieve advies van de vertrouwenscommissie. De raad stak in de burelen van commissaris van de Koning, Jaap Smit, de hand in eigen boezem en resultaat was dat Arnoud, tot grote blijdschap van vele inwoners en de raad toch aan zijn derde termijn mag beginnen. De inwoners en de CvK leerden de raadsleden mores en floten de afvalligen terug. Ik ben benieuwd hoe de geplaagde burgemeester zich gaat opstellen nu hij, zelfs door zijn eigen achterban, zo in de steek is gelaten. Ik wens hem grote vergevingsgezindheid toe.

D66-kamerlid ging

Nadat hier vorig jaar VVD’er Van Haagen voortijdig uit de rijdende trein was gesprongen omdat hij geen zin meer had in zijn wethoudersbaan kwam deze week de ietwat onnozele brief van D66-kamerlid Wassila Hachchi naar buiten. Zij gooide de handdoek in de ring en gaat pionieren in de USA om Hillary Clinton in het presidentszadel te helpen. Dat doet Hachchi overigens voor een slordige 7.000 euro aan bruto wachtgeld per maand. Het ‘er geen zin meer in hebben’ en er dan voor het einde van je ambtstermijn mee stoppen op kosten van de belastingbetaler wekt steeds meer wrevel op. Wachtgeld is een prima regeling voor bestuurders die hun nek uitsteken, hun maatschappelijke carrière vaak hals over kop moeten achterlaten voor de politiek en door een fout van een ambtenaar als verantwoordelijke vaak onverwacht het veld moeten ruimen, maar niet voor verwende semipubers die het publieke ambt gewoon zat zijn. Hachchi moet nog op het matje komen bij Kamervoorzitter Arib, een goede zaak, vind ik. Zo’n flutbriefje vol spelfouten, het niet bereikbaar zijn, je spullen niet eens op komen halen, leg dat maar eens uit voor dat riante salaris. Een werknemer in loondienst die met de noorderzon vertrekt komt er niet mee weg. Het UWV zou je vierkant uitlachen, en terecht.

Hoe de wind waait

In onze gemeente waaide de politieke moreswind ook uit diverse hoeken. De provincie Zuid-Holland wil meer windmolens in de regio en heeft bedacht dat die in de Balij moeten komen. Dit tegen de zin van de meerderheid de gemeenteraad in Pijnacker-Nootdorp, dus werd er een zienswijze, zeg maar, de mening van Pijnacker-Nootdorp, naar de provincie gestuurd met de vraag om deze plannen te herzien. De fracties van de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hebben ook een brief aan de provincie gestuurd. Om aan te geven dat zij, als minderheid, niet blij zijn met de mening van de raad. En of de Provincie misschien nog eens naar plaatsing van windturbines op bedrijventerrein Heron kan kijken. Een oud plan, ooit goedgekeurd door de raad in 2009, maar weer afgekeurd door het net aangetreden college in 2010 omdat het te duur zou zijn en niet de wens zou zijn van toekomstige bedrijven die zich daar zouden willen vestigen. De politieke pleuris brak de afgelopen weken achter de schermen en in de raadzaal uit want volgens CDA, CU-SGP, D66, VVD en GBPN hadden deze drie zich niet aan de politieke mores gehouden, ze zouden zich een slecht verliezer hebben getoond. Nou mag iedereen, u ook, een zienswijze indienen bij de provincie, maar volgens deze partijen, omfloerst met hele grote superlatieven waarom de gekozen optie niet conform de politieke mores was, waren ze veel te ver gegaan.

Van de prins geen kwaad

De drie hielden vol van de prins geen kwaad te weten, het goed bedoeld te hebben, spraken de wens uit gewoon te willen samenwerken, maar waren niet van plan hun zienswijze terug te trekken. De burgemeester gaat het er nog eens stevig over hebben in het presidium, want hoe moet dat nou met die politieke mores in de toekomst?

Plas

Je hebt de regels van de wet en de geest van de wet, er is altijd wel een uitleg denkbaar waarom je iets doet vanuit welke motivatie. Gelukkig leven we in een vrij land, waar iedereen mag zeggen en doen wat hij denkt dat goed is. Wat zou de kiezer nu meekrijgen van het elkaar mores leren in de raadszaal of Tweede Kamer? Komen er nou wel of geen windmolens in de Balij, wordt de wachtgeldregeling aangescherpt? Voorlopig is het: “Zij dronken een glas, zij pisten een plas en lieten de zaak zoals het was”, met vriendelijke groet, Manuela Bijl

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.