Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel schrijft: “Afgelopen 2 jaar hebben wij als gemeente maar liefst 1,9 miljoen euro over op het sociaal domein. Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen en zorg aan langdurig zieken en ouderen. Een deel van deze taken hebben de gemeenten overgenomen van de Rijksoverheid.

Eerlijk Alternatief vindt dat dit geld ook besteed moet worden aan zorg en hulp en dus niet aan de algemene reserve moet worden toegevoegd (zoals in sommige gemeenten ook gebeurd). Het liefst zien wij nog eens een keer ons initiatief voor een hulpmiddelendepot ontwikkeld worden, lees, maar vooralsnog loopt men hier onterecht niet warm voor.

Jammer, want laatst belde iemand mij op, in tranen. De dame kon zich alleen maar voortbewegen in een scootmobiel. Die moest ze van haar kleine AOW zelf betalen van de gemeente. Als je het hulpmiddelendepot invoert, zoals wij hadden bedoeld, dan heb je een goedkopere scootmobiel en sla je een aantal vliegen in één klap.

Wij vinden ook dat je coulanter met de hulpmiddelenregels om zou kunnen gaan. De gemeente zou best wat meer kunnen vergoeden. Maar ook daar kregen wij de meerderheid niet mee toen wij eerder de verordening wilde aanpassen.

We hadden wel een dikke meerderheid om eens een klantentevredenheidsonderzoek te kunnen uitvoeren onder de bewoners die hulp ontvangen. Die 1,9 miljoen euro is gelukkig gereserveerd voor zorg en hulp. Er kan dus geen asfalt voor gekocht worden. Het eerste kwartaal van 2017 moet het college terug komen met een nieuwe begroting en met de uitslag van het onderzoek. Wij zouden dan ervoor kunnen kiezen om bijvoorbeeld de eigen bijdrage omlaag te kunnen brengen. Want daar is wel een politieke meerderheid voor. Er was ook een meerderheid om te bekijken of de klachtenprocedure wel helder is voor onze inwoners. De raad krijgt straks ook de klachten te zien. Wat we ook samen hebben kunnen regelen is dat de welzijnscentra in Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw overeind blijven. Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp zal hier een prominente rol in vervullen.

Wij vinden het belangrijk dat niemand buiten de boot valt en dat zorg of hulp goed moet zijn. Dat proces kunnen wij met Eerlijk Alternatief nauwkeurig volgen vanwege ons Meldpunt Zorg om Zorg. De doelstelling is dat wij als vraagbaak, advies, bemiddeling en klachtenorgaan kunnen fungeren. Hier is al meerdere malen gebruik van gemaakt met meestal een positief eindresultaat.”

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.