Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel reageert met een persoonlijk blog op vermeende plastijden in een zorginstelling:

“Op 2 november sijpelde door dat verpleeghuis Grootenhoek, onderdeel van zorginstelling Careyn, haar bewoners een contract heeft voorgelegd waarin staat dat ze elke dag op slechts drie vaste tijden naar het toilet mogen. Grote ophef in de Tweede Kamer en staatssecretaris Van Rijn vond het onacceptabel.

Maar ik wil het verpleeghuis even helpen. Dit zijn namelijk halve maatregelen. Ik heb natuurlijk even voorwerk verricht. Ik zag dat het om zware zorg ging. Er is een heus overzicht met ZorgZwaartePakketten. En je kan er rustig landelijk wonen in Hellevoetsluis. 100 bewoners daar.

Bestuurder Van Dam (overigens één van de top 50 grootverdieners cq graaiers) wil ik wel advies geven.

U begint met de medicatie. Daar is wel even een investering van een meewerkende arts voor nodig maar dat moet te regelen zijn. Ik stel voor één keer per dag medicatie en niet meer meerdere keren per dag. Mocht dit voor bepaalde onrustige cliënten niet te doen zijn, dan plaatst u gewoon een automatische pomp. Let op, wel goed vastplakken omdat anders de cliënt het lospeutert en dan bent u verder van huis en dat willen we niet.

Dat naar de wc gaan is misschien overbodig als iedereen een luier aankrijgt. En dan bij het slapen gaan weer een schone. Let wel, mijnheer Van Dam, dat geldt dan alleen bij twee luiers per dag. Anders is een wc toch een betere optie. Ik zou sowieso de wc niet doortrekken. Eén keer per week goed doortrekken is wel voldoende.

Dan zou ik beginnen met alle kunstgebitten overboord te gooien. Je hebt dan geen tandvleescontrole meer nodig. Dat scheelt dan tijd. Mijnheer Van Dam, u zult denken dat is maar twee keer per jaar hooguit, maar u bespaart nog meer…let op!

Omdat de oudjes dan geen gebit meer in hebben, moet u al het eten malen. Omdat het eten dan toch niet meer smaakt zou ik een deal sluiten met een supermarkt. Eten weggooien is not done en u heeft gratis eten. Door de maler en geven maar. Het scheelt u inkoop, maar ook het koken en in stukjes snijden is dan overbodig. Als iemand zelf niet meer kan eten, zou ik gewoon een trechter op de mond zetten.

Alle bewoners die in een rolstoel zitten, zet u één keer per week achter elkaar en jaagt u door de wasstraat. Met koud weer een warme deken en met warm weer een dun lakentje over de persoon heen na de wasbeurt is voldoende. Normaal gesproken is aan- en uitkleden misschien wel 20 minuten en een dekentje erop en eraf is in een paar luttele seconden gebeurd. U kunt nog overwegen om de ene week de ene kant van de deken te gebruiken en de andere week de andere kant van de deken. 

U heeft natuurlijk ook mensen die lopen en vergeetachtig zijn. Bij teveel moeilijke vragen vanuit de cliënt zou ik een washandje in de mond doen. Als mensen wel kunnen lopen en labiel zijn, zou ik ze gewoon op een stoel vastbinden dan kunnen ze niet vallen. U houdt zo alleen de makkelijke lopers op de been.

Dan de nacht. U kunt natuurlijk bezuinigen op de nachtdienst. Die hoeft niet meer te komen als u mensen gewoon ouderwets vastbindt. Wel een beetje stevig. U kunt er ook voor kiezen om rolstoelgebonden cliënten met rolstoel en al te kantelen. Dan hoeven ze ook niet meer in en uit bed geholpen te worden.

Beste mijnheer Van Dam, bent u van de pot gerukt? Natuurlijk kan bovenstaande helemaal niet, maar ik wil alleen maar duidelijk maken dat wat u heeft gedaan of wilde doen echt absurd is. Waanzin. Waar wilt u naar toe?

Mijnheer Van Dam, u moet zich diep en diep schamen.”

Van Dam is overigens 31 oktober opgestapt, de heer Luik is per 1 november tijdelijk voorzitter van de raad van bestuur.

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.