Francine Horn schrijft…

“Afgelopen vrijdag 11 november was het zover. De gemeente organiseerde samen met de provincie en met buurgemeente Lansingerland een zogenaamde “Warmtetour” voor raadsleden. Altijd in voor duurzame onderwerpen, besloot ik als milieubewust raadslid mee te gaan met deze tour. Een zeer goede en leerzame beslissing bleek al gauw. We stapten in bij één van de duurzaamheidspioniers binnen onze gemeente, Ammerlaan. Over Ammerlaan later meer. Voor de gelegenheid was de sponsorbus van Pijnacker-Nootdorp gevraagd om te rijden, dus we vertrokken goed herkenbaar naar het Warmtebedrijf Rotterdam.

In de bus begon meteen al de eerste presentatie en die was meteen raak. Net zoals 86 procent van de Nederlanders, wist ik niet dat Nederland binnen nu en twintig jaar volledig ‘van het gas af gaat’. De eerste stappen moeten daarvoor al binnen nu en enkele jaren gezet worden. Niet meer koken op gas en je huis niet meer verwarmen op gas, want gas is een fossiele brandstof, schadelijk voor het CO2 gehalte en daar willen we in Nederland van af, hebben we afgesproken in het Energieakkoord.

Geen gas meer dus. Wonderbaarlijk dat er nog steeds nieuwe huishoudens, 100.000 per jaar zelfs,  aangesloten worden op gas. En dat je er weinig tot niets over hoort. Dat blijft nog wel zo tot na de verkiezingen, wist de duurzaamheidsambtenaar te vertellen. Ook ligt  er nog geen masterplan om dit voor elkaar te krijgen, de visie is dat gemeenten samen met bewoners gaan kijken hoe dit opgelost moet worden, bijvoorbeeld door ‘all electric’ of aardwarmte. Iets opleggen is uit de tijd.

Nog niet helemaal bekomen van dit ‘van het gas af’-nieuws kwamen we aan bij het Aardwarmte bedrijf Rotterdam. Dit betreft een relatief kleine organisatie (17 personen), dat nu al gebruik maakt van restwarmte om kleine stukjes van Rotterdam te verwarmen. De restwarmte wordt gewonnen van de afvalverwerking Rozenburg en vandaaruit via brede, nieuw aangelegde leidingen naar de plaats van bestemming gebracht. Mooi vooruitlopend op wat komen gaat!

Ook presenteerde de organisatie een nieuw leidingplan wat vanuit Rozenburg naar Leiden en Zoeterwoude (de Heineken brouwerij) gaat. Waarom nou daarheen zult u denken. Wel, dat is, omdat de gemeente Leiden en Heineken hun vinger hadden opgestoken dat zij wel graag snel duurzaam wilden zijn. Dus gaat de leiding daarheen. Ook hier geen masterplan of regie hoe we een leidingstelsel zouden kunnen aanleggen naar een aantal gemeentes. Wie wil en betaalt, kan nu al meedoen. De rest komt er later wel achter.

Later aanhaken aan bestaande leidingen is overigens niet heel simpel begrepen we, evenals het vraagstuk van de capaciteit van de leidingen die er nu gelegd worden. Wat er nu gebeurt zien als een pioneersproject, denk ik dan maar. Leren hoe het kan en moet voor de toekomst. Ook werd namelijk nog een westelijke tak van leidingen gepresenteerd, naar het Westland en werd er verteld dat Shell Pernis ging aanhaken met zijn overschotten aan warmte.

De uitsmijter was dat er voldoende rest- en aardwarmte zou zijn om heel Zuid-Holland te verwarmen, maar dat nog niet alle spelers en alle gemeentes overtuigd waren van dit concept. Wie gaat dat oppakken, wie gaat ervoor zorgen dat wij  er klaar voor zijn als de gaskraan dicht gaat en wanneer horen wij als burgers daar meer van? Vragen die bleven.

Na dit zeer informatieve bezoek gingen we op bezoek bij een van de duurzame energiepioniers in onze eigen gemeente, Leon Ammerlaan. Hij was een aantal jaren geleden een van de eerste tuinders in Nederland die het aandurfden om een put te slaan en naar aardwarmte (warm water) te gaan boren, en met succes! Ook hier kregen we een interessante presentatie hoe de aardwarmtepomp werkt (die gaat een kilometer diep!) en wat er allemaal van warmte wordt voorzien door de pomp! Dat is al indrukwekkend; een deel van de wijk Pijnacker-Noord, Sportcentrum De Viergang, middelbare school Stanislas en natuurlijk de kassen van Leon Ammerlaan zelf. Er wordt nu ook gewerkt aan een aansluiting voor een aantal tuinders aan de Kooltuinen.

Geweldig dat er zulke ondernemers zijn die op deze wijze hun nek uitsteken en risico’s nemen voor verduurzaming, zolang de overheid het nog niet doet. Onze rol als politieke partij is om dit soort initiatieven verder uit te dragen en te ondersteunen en om onze omgeving ervan bewust te maken dat duurzaamheid niet zomaar een woord is, maar dat wij er tussen nu en een aantal jaren allemaal heel concreet mee te maken krijgen en alvast nu geen keukens meer op gas kopen!”

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.