Donderdag 18 februari 2016 dienden wij een energiemetermotie in. In de toekomst moet ook onze gemeente veel minder energie verbruiken. Hiervoor zijn een aantal maatregelen bedacht. Wij vonden dat er ook aan particulieren gedacht moest worden die kunnen besparen. En niet alleen aan bedrijven. Dus bedachten wij een plan, het plan van de energiemeter bij je thuis. Hoe kwamen wij nou op het idee van die meter?

Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel legt het uit: “In 2013 deed ik met mijn gezin mee met de energybattle in Pijnacker-Nootdorp. In totaal deden elf gemeenten mee als team. De in totaal 330 huishoudens bespaarden met een zogenoemde ‘Wattcher’ gemiddeld 19% op elektra en 19% op gas. De winnaar, de gemeente Schiedam, bespaarde maar liefst 35% elektra en 42% gas.

De Wattcher display is een energiemonitor die elektriciteitsverbruik laat zien. Als je een apparaat aan- of uitzet toont de Wattcher dit. Zo zie je meteen waar energie wordt verbruikt en wat je kunt besparen. De Wattcher heeft vijf functies: het huidig verbruik (Watt) die het hele huis verbruikt, Het dagverbruik, gemiddeld dagverbruik, besparing in euro´s en besparing in procenten. Bij een laag verbruik licht de display langzaam op en bij een groter verbruik sneller. Hierdoor wordt de aandacht getrokken en krijg je steeds concrete feedback.

Er waren deelnemers die erachter kwamen dat ze op jaarbasis wel 700 euro konden besparen. Het grootste gedeelte van de besparing had te maken met gedrag.

Ik had mijn stekker in de keuken hangen en mijn pubers keken steeds op de meter. Automatisch werden geen halve wassen gedraaid, werden overal de lampen uitgezet, werden tv´s en computers uitgezet waardoor er enorm bespaard werd. In de groep waar ik in zat werd in totaal (gas en elektra) gemiddeld 23,4% bespaard. Ik bespaarde met mijn gezin maar liefst 43,8% en dat was vooral te danken aan de pubers die heel bewust werden van het energieverbruik.

D66 wethouder Jaap van Staalduine zegde toe dat hij zal onderzoeken hoe hij de aanschaf van energiemeters bij particulieren kan stimuleren. Men kan denken aan collectief meters inkopen zodat het goedkoper wordt.” 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.