Pijnacker-Nootdorp betaalt mee aan jeugdzorg in andere gemeenten en daar is Eerlijk Alternatief het niet mee eens. Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel licht dit toe: “Met tien gemeenten samen regelen wij de inkoop van de jeugdzorg, dat noemen wij de ‘H10’. De kosten zijn verdeeld in twee kostensoorten. Dat is enerzijds de jeugdhulp zelf, dus de begeleiding, behandeling enzovoort die gebonden is aan het kind. Anderzijds zijn dat de uitvoeringskosten om de hulp te organiseren.

De H10-gemeenten vinden het het meest eenvoudig om de uitvoeringskosten naar rato van het aantal inwoners te verdelen. Wij vinden dat raar want Den Haag moet bijvoorbeeld 814.131 euro betalen. Zij hebben namelijk 520.696 inwoners en betalen 47,50 procent van het totale bedrag. Den Haag heeft 12,3 procent jeugdzorggebruikers. In Zoetermeer maakt 13,65 procent gebruik van de jeugdzorg. Dat is veel meer dan bij ons. Wij hebben 10,45 procent gebruikers in de jeugdzorg. Als we dan een vergelijking maken voor de dure jeugdzorg, dat wil zeggen dat als een kind ergens moet wonen/verblijven, dan maakt bijvoorbeeld Zoetermeer 9,52 procent gebruik van deze voorziening en wij maar 6,51 procent. Wij moeten dus meebetalen aan overheadkosten voor andere gemeenten.

In alle andere zorgtakken worden overheadkosten, dus uitvoeringskosten, per cliënt doorberekend. Waarom dan ook niet in de jeugdzorgbranche?

In verband met de transparantie en zicht op de werkelijke kosten wilden wij, via een motie, de wethouder oproepen om in overleg te gaan met de H10-gemeenten om te bekijken of men tot een werkelijke cliëntgebonden doorberekening kan komen. In overleg, niets meer en niets minder.

Helaas kreeg deze motie nauwelijks steun waardoor hij werd verworpen.”

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.