Samen met VVD-fractievoorzitter Ilona Jense doet fractievoorzitter Hanneke van de Gevel mee aan een actie van afvalverwerker Avalex, 100 dagen afvalvrij: “Ik vind het wel jammer dat wij de enige raadsleden zijn die meedoen aan dit project. Vooral omdat er partijen zijn die groen en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.De proef van Avalex begon op 1 april. Waar het om gaat is het besef creëren dat je bijna alles kunt scheiden. Ik was benieuwd of dat mij dat ook zou lukken. Onder de noemer ´stuur je afvalbak op vakantie´ ging ik met mijn gezin aan de slag.

Vanaf 1 februari staan er PMD-bakken bij de glas-, textiel- en papierbakken. PMD staat voor Plastic, Metalen en Drinkpakken. PMD wordt na inzameling van elkaar gescheiden. Metaal halen ze eruit met een magneet, plastic wordt in zeven soorten gescheiden met behulp van infraroodlicht. Knap werk! Dat kan dus allemaal hergebruikt worden. Het zijn grondstoffen. En grondstoffen leveren geld op.

Na ruim één maand heb ik nauwelijks restafval. Ik zou nog meer kunnen scheiden. Het gesneuvelde bierflesje van gisteravond had eigenlijk bij het glas gemoeten, maar dat vond ik toch te link. Dus wat zit er na ruim een maand in de bak…..oude stoelviltjes, sigaretten en as, kurk en stofzuigerafval. De bodem van mijn kliko is nog zichtbaar. Het restafval gaat naar de verbrandingsoven.

Straks wordt PMD en ook papier huis aan huis opgehaald door Avalex en moet je je restafval wegbrengen (net als je glas en textiel). Eerder schreef ik dit; Avalex grip op grondstoffen. 

Goed, waar het op neer komt is dat je dus heel weinig hoeft weg te brengen straks. Er moet nog wel een oplossing gevonden worden voor incontinentiemateriaal. Want dat is nu ook restafval. Ik hoop dat Avalex het snel doorvoert. Wat mij betreft mag D66-portefeuillehouder Van Staalduine er vaart achter zetten. Ik ga nog een paar weken door. Wil je meer weten? Zie dit artikel van Avalex zelf.”

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.