Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel geeft haar mening over het plotselinge vertrek van VVD-wethouder Peter van Haagen tijdens de raadsvergadering van donderdag 2 juli. De fractie zag dit bericht niet aankomen.

Van politiek naar bedrijfsleven

“Vooropgesteld vonden en vinden wij Van Haagen een goed wethouder. Voor zover wij kunnen inschatten beheerst hij zijn portefeuille goed. Van Haagen gaf aan dat alles nu onder controle is en hij nu weinig uitdaging meer had. Hij zou gebruik maken van wachtgeld, maar niet al te lang. Hij gaat terug het bedrijfsleven in.

Vijf jaar wethouder, zestien jaar deel van de gemeenteraad

Ik vond het opmerkelijk. Twee maanden geleden had ik nog een gesprek met Van Haagen over zijn werk en hij gaf toen aan dat hij zijn werk heel leuk vond. Gisteravond gaf hij aan dat eenentwintig jaar in de politiek wel lang is. Dat klopt, maar vijf jaar wethouderschap is toch een heel andere taak dan het fractievoorzitterschap. Vanuit de fractie toets en controleer je het college. Als wethouder voer je het beleid uit.

Halverwege uitstappen

Ik vind dat je de rit moet uitzitten. Ik vind het niet kunnen dat je na een jaar zelf je biezen pakt en gebruik maakt van de wachtgeldregeling. Je springt niet op de trein om er dan vervolgens op het eerste station alweer uit te stappen.

Wachtgeld

De wachtgeldregeling is een prima regeling voor wethouders die móeten stoppen vanwege een verkiezingsnederlaag of als je onverhoopt weggestuurd wordt. Het is ook niet des VVD’s om gebruik te maken van deze regeling en op kosten van de belastingbetaler een bedrijf op te starten of op je gemak te solliciteren vanuit een comfortabele positie van wachtgeld. Het had de wethouder gesierd als hij de rit uitgezeten had tot 2018.

Een jaar geleden

Een jaar geleden bij de coalitie-onderhandelingen gaf het toenmalig college aan dat zij makkelijk met z’n drieën verder konden. Van Egmond (CDA), Van Staalduine (D66) en Van Haagen (VVD) waren immers door de wol geverfd. Zij hadden toen vijftien zetels dus zij kwamen één zetel tekort voor een meerderheid. Er kwam toch een plek voor een vierde wethouder. Voor ons golden de hervormingen op de zorg als een zeer belangrijk punt. En wij vonden dat de vierde wethouder recht deed aan de verkiezingsuitslag. De lokale partijen hadden namelijk veel winst geboekt. Wij wilden een ’transitie’wethouder. Uiteindelijk leverde GBPN de vierde wethouder in de persoon van nieuweling Bernard Minderhoud.

Wat nu?

Wij zijn nu een jaar verder en de hervormingen op het hele sociale domein worden inmiddels uitgevoerd en de kaders zijn gesteld. Dus inhoudelijk hoeft er geen vierde wethouder meer bij.

Gisteren ging het gerucht al rond dat de VVD een nieuwe wethouder aan gaat leveren. Inmiddels heeft de VVD echter nog maar drie zetels. Kort na de verkiezingen stapte er namelijk twee fractieleden uit de VVD en hebben inmiddels een tweemansfractie, onder de noemer Liberaal Lokaal opgericht. De VVD heeft echter haar handtekening gezet onder het hoofdlijnenakkoord en daarmee steunen ze te allen tijde het college.

Minderheidscoalitie

In januari 2009 trok de VVD wethouder Ben de Vries terug en liep het ook uit op een minderheidscoalitie. Politiek gezien was dat een prima zet. De coalitie moest goed luisteren naar de raad om steun te krijgen. Wij denken dat dit nu ook de beste oplossing is, ook vanwege het wachtgeld en de niet begrote extra wethouder.

Drie is genoeg

Al met al jammer dat Van Haagen zijn eigen verkiezingsbelofte niet is nagekomen om de verantwoordelijkheid vier jaar lang te nemen, maar hij hoeft niet vervangen te worden. Als het huidige college iets harder loopt hebben wij er alle vertrouwen in dat drie personen genoeg zijn.”

 

 

   

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.