Afgelopen donderdag 15 januari 2015 debatteerde de twaalf raadsfracties op aanvraag van Eerlijk Alternatief hoe wij nu als Raad aankijken tegen de oprukkende 24-uurseconomie en de directe gevolgen hiervan in ons dorp. Aanleiding is de aangevraagde vergunning van een sportschoolhouder om een sportschool te mogen vestigen aan De Markt in Nootdorp, onder de appartementen Mercato van eigenaar Rabobank. Hanneke van de Gevel voerde namens de fractie het woord en vertelde het volgende:

 “Voorzitter, Eerlijk Alternatief heeft het 24 uur per dag, zeven dagen per week open zijn van de Sportstudio in Nootdorp op de agenda gezet omdat wij graag een discussie willen met de Gemeenteraad waar we nu naartoe willen met ons dorp. Met daarin ruimte en aandacht voor ondernemers en inwoners.

Wij hebben naast de verleende vergunning aan de Sportschool uit zeer betrouwbare bron vernomen dat de zonnestudio in Pijnacker ook een dergelijke openstelling overweegt. EA stelde hier al vragen over en het antwoord van de wethouder was dat er gekeken wordt of de bedrijfsvoering past binnen het geldende bestemmingsplan, maar dat er geen vergunning gevraagd hoeft te worden voor een openstelling door middel van een entree via een pasjessysteem.

Het is nu, door de komst van de sportschool actueel en wij vinden het tijd dat wij als Gemeenteraadsleden ons hierin gaan verdiepen. We moeten het beleid toetsen en controleren vanuit onze vertegenwoordigende rol, maar vooral ook kijken waar we naartoe willen als dorp in een stadse regio. Zijn deze openstellingen wenselijk? Uiteraard kan elke fractie daarvan hun eigen politieke kleur over van mening verschillen.

Ik schets u onze mening. Als je een huis of een appartement koopt in of bij een winkelcentrum hoort daar natuurlijk min of meer overlast bij. Je hebt te maken met horeca en met winkels. Als je daar gaat wonen, weet je dat je daar zowel last als gemak van hebt.

Je houdt geen rekening met mogelijke overlast -elke dag- in de nachtelijke uren tot 7 uur ’s ochtends. En je houdt geen rekening dat er in de parkeergarage door anderen dan de bewoners geparkeerd kan worden met gebruikmaking van het sportschoolpasje. U hebt een van de omwonenden horen inspreken wat het voor hen betekent.

Om een goede discussie met elkaar te voeren heb ik natuurlijk een aantal die werken conform dit concept gebeld.

Er wordt gewerkt met camera’s die wellicht de veiligheid ook buiten vergroten. De aanwas in de nacht is gemiddeld 5 personen dus dat valt wellicht mee. Er hangen geen camera’s in kleedhokjes omdat dat niet mag dus wat daar gebeurd is moeilijk te controleren. De steriotype anabole types komen niet want daarvoor is de apparatuur te licht, zo vertelt een instructeur.

De ondernemer van de nieuwe sportschool in Nootdorp heb ik ook gesproken en hij zou inspreken. Vanmiddag hoorde ik dat hij zich niet heeft aangemeld. Dat is jammer. Wij hadden hem ook een aantal vragen willen stellen.

Goed, wij hebben met elkaar ooit afgesproken dat dit mag… De gemeente toetst alleen op parkeerproblemen (want die moeten opgelost worden) en op overlast.

Als de Viergang met een pasjessysteem gaat werken of bijvoorbeeld de sportschool op de Westlaan in Pijnacker of Sansi in Nootdorp mag dit dus ook. Maar wat vinden wij daar nu van?

En moeten wij de gevestigde ondernemers die er al jaren zitten niet beschermen ten aanzien van concurrentie of vinden wij dat we dat aan de markt over moeten laten. Vinden wij dat we daar de zogenoemde centrumregisseur op moeten zetten?

Natuurlijk is het fijn als alles bezet is en dat er geen panden leegstaan, maar moeten wij niet ook grenzen stellen omdat we een dorps karakter willen behouden?

Kortom wij willen graag een discussie met de Raad voeren over:

  1. Hoe behouden we het dorps karakter?
  2. Hoe beschermen wij gevestigde ondernemers?
  3. Hoe beschermen we burgers tegen overlast en wellicht een gevoel van onveiligheid?
  4. En hoe kunnen we dit soort nieuwe ondernemingen wellicht beter of elders accommoderen?”

Eerlijk Alternatief was blij over het goede inhoudelijk debat dat zonder aanwezigheid van wethouders werd gevoerd. Hier is het agendapunt 4b terug te kijken. Hanneke van de Gevel gaat zich met de fractie en de belanghebbenden beraden of aanpassing in de huidige verordeningen noodzakelijk is.

 

    

  

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.