Elke politieke partij krijgt 2268,75 euro per jaar. Bovenop dat bedrag krijg je per zetel nog eens 206 euro. Dat heet het fractiebudget of fractievergoeding. In totaal gaat het in Pijnacker-Nootdorp om ruim 30.000 euro per jaar. 

De bedoeling is dat je het fractiebudget uitgeeft om politiek uit te kunnen voeren of je politieke kennis uit te bouwen of te verbeteren. Denk aan cursussen zoals debattrainingen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een onafhankelijk extern onderzoek uit laten voeren. Eerlijk Alternatief liet bijvoorbeeld een verkeerskundig onderzoek uitvoeren.

Fractiebudget verlagen

Dit bedrag mag je ook vier  jaar ‘opsparen’.  Heeft je fractie het dan nog niet gebruikt, dan vloeit het terug naar de Algemene Reserve.Eerlijk Alternatief diende 25 juni een wetsvoorstel in om op dit fractiebudget te bezuinigen.Het kan niet zo zijn dat wij anderen de maat nemen in deze moeilijke periode en vervolgens zelf niet in ons eigen vlees durven te snijden.

Eigenlijk vinden wij dat hele budget overbodig omdat je namelijk als raad altijd onderzoeksrecht hebt. Ook vinden wij uitgaven in de horeca onnodig. Dit betaal je gewoon uit eigen zak en niet uit die van de belastingbetaler.

Tien procent

Het werd een héél voorzichtig amendement; een bezuiniging van maar tien procent. “Daar kan je niet op tegen zijn”, dachten wij.
Het is maar een klein bedrag van 226,87 euro, maar dat is al gauw 10.000 euro in vier jaar. We zagen het als een gebaar naar onze belastingbetalende inwoners.

Geen steun

Elke partij heeft dan nog ruim 2000 euro over en dat vinden wij meer dan zat.Helaas waren maar een paar partijen het met ons eens, D66, CU/SGP en TROTS.De overige acht partijen vinden blijkbaar dus dat we als raad niet hoeven te bezuinigen. 

Leg dat maar uit als we straks weer iets weg moeten bezuinigen van een paar duizend euro.  

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.