Van de Gevel: “Wethouder Melzer wilde geen bewonersbijeenkomst”

Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel vertelt over het bijzondere verloop van de raadsvergadering en de houding van VVD-wethouder Piet Melzer: “Donderdag 12 november 2015 stond onder andere op de agenda het onderwerp ‘Civiele kunstwerken’. Dat is een chique naam voor bruggen, tunnels (zoals de Klaproostunnel) en steigers. De gemeente heeft een plan geschreven wat de kosten zijn voor al die objecten voor het onderhoud en de eventuele vervanging.  We hebben straks,  als de nieuwe wijken ‘af’ zijn, maar liefst 370 bruggen, tunnels en steigers.

Bezuinigen

De komende 4 jaar moeten 54 civiele kunstwerken worden vervangen en dat kost ongeveer 2,5 miljoen euro. Van die 54 bruggen en tunnels zijn er negen stuks die aangemerkt zijn als minder ‘waardevol’. De gemeente wil die niet vervangen en berekende een besparing van drie ton.

Welke moeten er weg

De bruggen en steigers die men niet wil vervangen zijn; in Pijnacker de houten brug bij het Baken, de houten brug bij de Zuiderstraat, twee steigers bij de Loete en de steigers bij de Rietsingel en de Kolk. In Delfgauw wil men de steiger bij de Hollandsche Tuyn niet vervangen en in Nootdorp de stalen brug bij de Meidoornlaan.

Omwonenden niet op de hoogte

De inwoners van de wijk Koningshof kregen lucht van het voorstel en vorige week waren er twee insprekers die klip en klaar aangaven waarom zij vonden dat hun bruggen behouden moesten blijven. Die bruggen worden immers veel gebruikt door wandelaars, schoolgaande kinderen en kerkgangers. Daarnaast gaven zij aan dat belanghebbenden niet betrokken zijn in het plan. Er was wel een informeel overleg geweest met de wijkvereniging, maar zij gaven aan dat er een bijeenkomst moest worden georganiseerd met omwonenden. Ik heb vorige week aangegeven dat de VVD –wethouder Melzer in gesprek moest met belanghebbenden. Wij vinden dat je het niet kan maken dat bewoners niet betrokken worden in hun leefomgeving als de gemeente de mond steeds vol heeft van ‘burgerparticipatie en maatschappelijke dialoog’. De wethouder zou dat doen en hij zou ook het een en ander terugkoppelen, zo zegde hij toe.

Wethouder komt afspraak niet na

Gisteren zat de tribune weer vol met bewoners, maar tot onze verbazing was de wethouder helemaal niet in gesprek geweest. Hij zei dat hij dat wel wilde doen, maar pas als wij het besluit hadden genomen. Het kan toch niet zo zijn dat men pas in gesprek gaat als het kalf verdronken is? Gelukkig kreeg ik bijval van de hele raad. Wethouder Melzer bleef in zijn eigen visie ronddwalen, tot grote ergernis van de raad. Slaapverwekkende ellenlange zinnen vanuit zijn eigen kokervisie.

Kalkoenkul

Hij zei dat je aan een kalkoen ook niet moest vragen of hij met Kerst opgegeten wil worden. Het moet niet gekker worden, daarmee geeft de wethouder feitelijk aan dat ook al was er wel met omwonenden gesproken, hij hun mening toch naast zich neer zou leggen. Natuurlijk is niet altijd iemand eens met wat er in zijn of haar buurt gebeurt en natuurlijk moeten wij als raad het algemeen belang dienen, maar wel democratisch, met inspraak, betoogde ik. Uiteindelijk begreep hij blijkbaar wat de raad wilde en hij nam het stuk terug. We zijn benieuwd of hij nu wel luistert naar de raad en omwonenden.

Delfgauw en Nootdorp

Ik vroeg mij ook af of de andere omwonenden in bijvoorbeeld Nootdorp en Delfgauw wel weten dat hun brug of steiger straks niet vervangen wordt. Zijn zij wel geïnformeerd? Goed, we wachten af en komen binnenkort terug op dit onderwerp, maar pas nadat bewoners zijn geïnformeerd.  

Ziehier het plan

Wordt vervolgd…”

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.