Donderdag 27 februari was het ouderendebat in de Schakelaar. Altijd leuk en ik had er zin in. Ik ben al 28 jaar werkzaam in de zorg, begonnen in 1986 als leerling op Craeyenburch en vanaf 2001 als manager in Delft. Als geen ander weet ik dat we op zorg kunnen en ook moeten bezuinigen, maar waarop dan eerst? Op fraude, verspilling, overhead en perverse (verkeerde) prikkels. Als dit landelijk groot in alle takken van de zorg wordt aangepakt hoeven we niet veel meer te bezuinigen. En natuurlijk moeten we hier in onze eigen gemeente ook waakzaam voor zijn.
Het motto van EA is meer handen aan het bed en minder knieën onder het bureau. Het Rijk hevelt dadelijk de lichte zorg over naar de gemeenten met een bezuiniging van ongeveer 25 procent. Eerlijk Alternatief heeft wel duidelijke ideeën hoe we de bezuinigingen kunnen gaan realiseren. Veel andere partijen zijn dan opvallend stil. Vernieuwende ideeën zijn hiervoor nodig. Op 3 maart 2014 presenteert Eerlijk Alternatief een kostenbesparend plan, dat voor onder andere ouderen, gehandicapten en tijdelijk invaliden interessant is.
Nu even terug naar het ouderendebat. Wat mij opviel was dat iedereen een warm hart heeft richting de zorg. Zo moet het ook zijn. Natuurlijk zijn er verschillen. Zo viel het op dat de D66-wethouder, evenals de VVD, TEGEN een speciaal beleid voor ouderen is. Eerlijk Alternatief is beslist voor. En waarom? We leven in een tijd dat we moeten bezuinigen en dat veel zaken gelijktijdig drastisch gaan veranderen. Zo sluiten er allerlei voorzieningen voor ouderen, zoals bejaarden-, verpleeg- en verzorgingshuizen. Nota bene drie in Delft. De regering wil dat ouderen langer zelfstandig blijven wonen, maar wil ook tegelijkertijd flink bezuinigen op thuiszorg.
Dat gaat natuurlijk niet zo maar samen. Dat kan dan alleen als er optimaal mantelzorg geleverd wordt. Maar beschikt iedere hulpbehoevende oudere over (voldoende) kinderen? Wonen deze allen in of nabij onze gemeente? Zijn zij bekwaam genoeg om de benodigde zorg te leveren? Welke ondersteuning kan de gemeente mantelzorgers bieden? Waken we wel voor overbelasting van de mantelzorgers? Wanneer zetten we professionals in, bijvoorbeeld met thuiszorg? Wie bepaalt dan dit moment? Hoe voorkomen wij eenzaamheid voor zelfstandig wonende ouderen, die slecht ter been zijn?
Lijkt mij dat hier wel speciaal beleid voor ontwikkeld moet worden en ik raad de D66-wethouder aan dit advies ter harte te nemen. Politici kunnen overigens van alles beloven, zoals politici landelijk zo vaak doen, maar daar zijn wij als lokale partij niet van! In de basis gaat het om keuzes maken, waar geven we onze euro’s aan uit? Ik gaf klip en klaar aan dat wij voor zorg kiezen en niet voor asfalt! Er valt beslist te bezuinigen op infrastructuur en zeker op plannen voor een rondweg door het Balijbos. Dat willen we niet. ‘Zorg is een zekerheid’, dat is niet zo maar het tweede punt uit de Acht van lijst 8, Eerlijk Alternatief.
Uiteindelijk zijn het allemaal keuzes die we als politici maken. Het is toch onvoorstelbaar dat de zorgverzekeraars in een jaar 1,4 miljard winst gemaakt hebben. Ja, u leest het goed: WINST. De iets lagere maandpremie is simpelweg een sigaar uit eigen doos. En dan gaat de eigen bijdrage dan weer wel omhoog! Ik moet opeens denken aan wat onze nummer 19 van de lijst zegt: “winst maken op zorg is niets anders dan profiteren van andermans leed en afhankelijkheid”.
De landelijke partijen die de afgelopen jaren in de regering hebben gezeten, VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie hebben het zo ver laten komen. Realiseert u zich dit wel als u naar de stembus gaat op 19 maart?
Dat hulpbehoevende ouderen zich zorgen maken over zaken of ze in de nabije toekomst nog wel de hulp gaan krijgen die ze nodig hebben, is natuurlijk extra schrijnend tegenover de extreme winsten van die zorgverzekeraars.
We hopen dat u vertrouwen heeft in Eerlijk Alternatief, die meerdere mensen op de lijst heeft staan die al vele jaren voor een bescheiden loon werkzaam zijn in de zorg met hun hele ziel en zaligheid.
Hanneke van de Gevel, lijsttrekker en fractievoorzitter