Wethouder Bert van Alphen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp gaf aan blij te zijn met het meedenken van Eerlijk Alternatief over hoe hulpmiddelen die mensen nodig hebben efficiënter kunnen worden onderhouden en ingezet.
Zorgspecialisten
Eerlijk Alternatief bood dit initiatief aan zonder partijpolitieke doeleinden, maar simpelweg omdat veel kandidaten van Eerlijk Alternatief een zorgachtergrond hebben. “Het is een idee dat we de gemeente aanbieden waarvan we hopen dat het College zich hier in wil verdiepen”, vertelt raadslid Francine Horn. Wethouder van Alphen maakt mede-indiener Ben Glaser van Eerlijk Alternatief het compliment dat hij blij is hem weer te zien in deze hoedanigheid, omdat, zoals de wethouder zelf zegt: “Ben inhoud heeft gegeven aan het WMO-beleid in Den Haag toen ik daar wethouder was.”
Voordelen
Ben Glaser lichtte het voorstel verder toe: “Mensen maken gebruik van hulpmiddelen vanuit de WMO of vanuit AWBZ. Je wilt niet dat er trapliften, hoog-laagbedden, douchebrancards of andere hulpmiddelen die nog prima her te gebruiken zijn op de vuilnisbelt eindigen. Maak een goede inventarisatie, haal het materiaal terug, knap het op, eventueel met mensen die via Combiwerk werken, of jongeren die een werkervaringplek nodig hebben. Je bespaart per jaar tienduizenden euro’s. Het mes snijdt aan twee kanten. Ons idee om een hulpmiddelendepot te starten is lokaal bedacht, maar kan overal landelijk ingezet worden”, aldus uitdenker van dit idee en tevens voorstander van een scootmobielpool zoals Green Wheels, Ben Glaser.
Wethouder enthousiast
Wethouder Bert van Alphen reageerde enthousiast en beloofde hier, na overleg met het college, uitgebreid op terug te komen. “Het is zeker ook een goed idee voor mensen die in de bijzondere bijstand zitten. Een tweedehands koelkast voldoet ook, het sluit aan op de fair-tradegedachte. Ik zie wel degelijk dat hier een forse kostenbesparing inzit.”