Tijdens verkiezingstijd struikelt de kiezer over de georganiseerde debatten, de kwistig verspreide foldertjes en de overload aan boodschappen die via Social Media verspreid worden. Eerlijk Alternatief doet hier natuurlijk ook aan mee. Ook wij willen dat u een weloverwogen keuze kunt maken uit de elf partijen die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart.

Het COC Haaglanden, een organisatie die al sinds 1947 opkomt voor de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders, de zogenoemde LHBT’s, zag kansen om juist in deze tijd het onderwerp onder de aandacht te brengen van lokale politici en organiseerde het roze debat. Debatleider en voorzitter van het COC, Wouter Neerings, testte de kandidaten op feitenkennis en probeerde beloftes los te peuteren om de gemeente Pijnacker-Nootdorp het certificaat ‘roze loper’ te gaan laten behalen. De roze loper staat voor het uitspreken van de importantie dat iedereen geaccepteerd wordt, ongeacht seksuele geaardheid, afkomst en religie.

Hanneke van de Gevel vond dat het allemaal veel breder getrokken kan en moet worden en pleitte in plaats van voor de roze loper voor de regenboog loper. Maar hoe staat het nou met de acceptatie van ‘anderen’ in Pijnacker-Nootdorp? Waarschijnlijk is dat hetzelfde als in de rest van Nederland en op meerdere vlakken zichtbaar, we worden allemaal steeds minder tolerant. Er is een kentering gaande.

Saillant was het voorbeeld van Wouter over hoe er aangekeken wordt tegen homoseksuelen in Nederland. 81 procent van de Nederlanders heeft geen problemen met homoseksualiteit. 21 procent heeft bezwaar tegen een openlijke kus op straat door heteroseksuelen. Maar liefst 94 procent heeft echter bezwaar tegen een homokus. Triest hoe hieruit blijkt dat er nog een lange weg te gaan is.

Want het gaat niet alleen om de geweldsincidenten die misschien uit angst voor represailles of schaamte niet gemeld worden bij Bureau Discriminatie. Het is al ernstig genoeg als twee vrouwen in Pijnacker besluiten om maar liever niet hand-in-hand het Raadhuisplein over te steken.

Conny en Monique van Stichting Pink Promiss zijn in Pijnacker de ambassadeurs die werken aan meer acceptatie en tolerantie voor LHBT’s. Zij zaten in de zaal tijdens het debat, omringd door de complete achterban van bijna alle partijen, maar geen enkele partij wist van het bestaan van dit initiatief in eigen dorp. Het zou hier geen probleem zijn, want je hoorde er nooit iets over, was een veelgehoorde opmerking.

Hoofdschuddend luisterden de dames beleefd. Conny en Monique hadden alle fracties wel eens gemaild, zelfs het college had een brief gekregen. Het gaat op een debatavond altijd om wie er tot winnaar wordt uitgeroepen. Dat waren Conny en Monique. Zij deelden kaartjes uit aan alle fracties en gaan binnenkort op de koffie bij de verantwoordelijke wethouder, zelf homoseksueel, Bert van Alphen.

Eerlijk Alternatief zal meewerken aan het op de kaart zetten van de problematiek onder deze doelgroep door via de wethouder de scholen en hun leerlingen te laten infomeren, het onder de aandacht te brengen van onder andere combinatiefunctionarissen, die de link zijn tussen de sportverenigingen en het onderwijs, om problemen te signaleren en te zorgen voor vertrouwenspersonen voor jong en oud.

Het mag volgens Eerlijk Alternatief nooit zo zijn dat mensen niet uit de kast durven te komen, senioren niet voor hun geaardheid uit kunnen komen omdat ze dan last krijgen met hulp, of dat mensen niet hand-in-hand kunnen lopen wanneer en waar zij dat willen.

Het paars van Eerlijk Alternatief omvat natuurlijk ook de kleur roze.

Manuela Bijl, kandidaat nummer 3

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.