Eerlijk Alternatief heeft de meeste winst geboekt van alle partijen. In 2010 hadden we 4,9 procent en nu maar liefst 10,7 procent van de stemmen. Door de stijging van 1 naar ruim 3 zetels zijn wij de vijfde grootste partij van de elf partijen die nu in de politieke arena mee gaan doen. Wij zijn de kiezer dan ook enorm dankbaar voor het in ons gestelde vertrouwen.

Eerlijk Alternatief wint
In Pijnacker deden we het in 2010 al heel goed. Wellicht komt dat, naast het duidelijke en korte programma, doordat de lijsttrekker voorzitter van de bewonersvereniging in Klapwijk is geweest en daar veel voor elkaar heeft gekregen. Het was zaak om deze kiezers en het vertrouwen vast te houden en dat is gelukt. Wij hebben veel kunnen bereiken in Pijnacker zoals het behouden van de speelplek aan de Kerkweg, het tegenhouden van huisvesting van verslaafden op het Oranjehof en de nulmeting van de 380KV-masten in de Oude Polder. We hebben onze kiezers vast kunnen houden en zijn daarnaast procentueel bijna verdubbeld. Op veel bureaus in Pijnacker waren we de tweede grootste partij (Mariaschool na CDA, Ontmoetingskerk na VVD, Sociaal Cultureel Centrum na CDA en infocentrum Keijzershof na VVD). Daar zijn we ontzettend blij mee.

Voorkeursstemmen
In Nootdorp en Delfgauw kregen we vier jaar geleden wel wat stemmen, maar niet zo heel veel. Onze kandidatenlijst is flink uitgebreid en het is mooi dat we nu een evenredige vertegenwoordiging hebben vanuit alle dorpen. Onze Nootdorpse en Delfgauwse kandidaten hebben flink campagne gevoerd. In Nootdorp zijn wij ruim verdubbeld en in Delfgauw maar liefst verdriedubbeld. Marco Filippo heeft als lijstduwer 281 stemmen binnengehaald en onze Manuela maar liefst 274 stemmen.

Verliezers
De grootste verliezer is de VVD. Zij gingen van 22,8 procent naar 16,5 procent, een verlies van maar liefst 6,3 procent, gevolgd door Leefbaar Pijnacker-Nootdorp met een verlies van 3,3 procent en GroenLinks met een verlies van 3,0 procent. De PvdA heeft ook een zetel verloren maar wist het verlies te beperken tot 1,5 procent.

Coalitie
De VVD zal als grootste partij met 5 zetels gesprekken aangaan met mogelijke coalitiekandidaten. Voor de hand ligt dat zij met D66 (1,4 procent winst en nu 5 zetels) en CDA (1,4 procent winst en nu 5 zetels) in ieder geval verder willen. Zullen zij CU-SGP (0,6 procent winst nu 2 zetels) of Gemeentebelangen (3,6 procent winst en nu 4 zetels) gaan benaderen of zullen zij ons als grootste winnaar juist als de ideale coalitiepartner zien?

Zorgexperts
Met het oog op de transities, de overheveling van zorgtaken van de overheid naar de gemeente met minder geld, zou het laatste verstandig zijn daar wij de meeste expertise hebben op het gebied van de ouderen-, verstandelijk gehandicapten- en jeugdzorg.

Wat er ook gaat gebeuren wij blijven goed luisteren naar onze inwoners en wij zullen er zijn voor iedereen. Dat gaan we doen met Hanneke van de Gevel, Francine Horn en Manuela Bijl. Lijstduwer Marco Filippo heeft aangegeven vanwege privéomstandigheden en zijn werkzaamheden als eigenaar van Café De Guyter van zijn raadszetel af te moeten zien.

Nogmaals dank voor het vertrouwen en op naar de komende vier jaar.

Hanneke van de Gevel, lijsttrekker en fractievoorzitter

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.