Donderdag 25 september stond het uitvoeringsprogramma Jeugdhulp op de agenda van de gemeenteraad. Eerlijk Alternatief maakt zich zorgen over de uitvoering van de jeugdzorg omdat we als gemeente met minder geld hetzelfde moeten doen. Het is een nieuwe taak voor de gemeente.

Eerder heeft Eerlijk Alternatief een onderzoek gedaan naar de jeugdzorg en één van de opmerkelijke zaken was dat de wachtlijsten niet de wachtlijsten waren zoals je die verwacht.

Zodra een kind dat hulp nodig heeft, een kennismakingsgesprek heeft gehad, wordt het desbetreffende kind van de wachtlijst gehaald. Het kind moet dan soms nog maanden wachten tot er daadwerkelijk passende hulp is.

Raadsleden moeten de gemeente toetsen en controleren en wij willen graag weten of het straks in de uitvoering van de jeugdzorg klopt. Krijgt een kind tijdelijke hulp dus bijvoorbeeld ambulante hulp terwijl het kind eigenlijk geplaatst moet worden in een instelling? Krijgt een kind nog helemaal geen hulp omdat de hulpverlener het te druk heeft? Hoe lang duurt het eigenlijk voordat er hulp is?

Daarom diende Eerlijk Alternatief een amendement in. Francine Horn hield een warm betoog dat wij inzicht willen hebben in de wachttijden van de jeugdzorg waarbij datum van aanmelding, intake en de passende behandeling openbaar wordt. Zo kunnen wij toetsen of onze kwetsbare kinderen waar nodig, snel en bovenal passende hulp krijgen.

Wethouder José van Egmond begreep ons verzoek en stemde ermee in om wachttijden bij elke instelling transparant te maken. Of zoals ze zelf zegt: “Ik zal inzichtelijk maken hoe het zit met de wachttijden aan u als raadslid”. Deze toezegging is een hele stap in de goede richting en daar zijn wij als Eerlijk Alternatief ontzettend blij mee.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.