Donderdagavond ging het in de gemeenraadsvergadering over hoe wij moeten vergaderen en over hoe de fractiebudgetten besteed mogen worden. Dat duurde zo’n drieënhalf uur. Het was niet de eerste vergadering hierover hoor, nee, daar vergaderen we al vier jaar over, maar dat terzijde.

Dat hele vergadermodel vinden wij trouwens niet zo belangrijk. Wij vinden het wel belangrijk dat wij insprekers kunnen horen en dat zij juist snappen wat wij allemaal doen. Het is allemaal wel lastig voor buitenstaanders, want bij een beeldvormende vergadering mogen wij alleen vragen stellen om zo een beeld te vormen terwijl de inspreker denkt dat er een besluit zal vallen. Dat besluit valt pas ná de oordeelsvormende vergadering, daarna is de besluitvorming. En daar zit soms weken tussen.

Goed, ik wil u niet vermoeien met procedures. Vanavond stond namelijk ook een besluitvormende vergadering op de agenda. Met als onderwerp: Hoe gaan we om met de fractievergoeding? De fractievergoeding mogen wij besteden om onze werkzaamheden in de politiek uit te kunnen voeren. Denken dan aan een deskundig onderzoek of je mag het besteden aan de website om zo mensen te informeren. Er zijn echter partijen die duizenden euro’s besteden aan drank, broodjes en meer van dit soort dingen. Dat vinden wij maar niets.

Natuurlijk hebben wij een miljoenenbegroting, maar uw belastinggeld, daar moet zuinig mee omgegaan worden. Je zult maar 3000 euro gekort worden op je Persoons Gebonden Budget terwijl een politieke partij dat gewoon uitgeeft aan bier, wijn en doe eens gek een broodje Noorse zalm. Wij vinden dat dát niet kan. Als zorgmanager ben ik gewend om elke cent om te draaien dus voor ons is dit onbespreekbaar. Eten en drinken betaal je zelf of je neemt je bammetjes mee van thuis. Da’s toch niet zo gek?

Eerlijk Alternatief diende daarom een amendement in waarin wij stellen dat er maximaal 50 euro per persoon uitgegeven mag worden (op jaarbasis) aan horeca. Niemand was voor. Fractievoorzitter Geurt Visser van GemeenteBelangen, voorheen TROTS, kwam met een relaas dat zijn fractie toch echt voor 60 euro broodjes moest hebben bij de kadernotabespreking. De heer Burger van Leefbaar Pijnacker- Nootdorp vond het geneuzel.

Waarom wil Eerlijk Alternatief dat geld nou niet? Waarom betalen wij alles uit onze zak? Omdat elke cent telt! Wij krijgen namelijk ook per raadslid een raadsvergoeding voor deze nevenfunctie van ruim 1200 euro bruto, dat is toch al best veel? Natuurlijk is 4000 euro of 8000 euro op jaarbasis niets op een miljoenenbegroting, maar elke cent telt. Je hebt als raadslid ook een voorbeeldfunctie.

Hoe kun je anderen de maat nemen (denk aan dierenambulance, cultuur en sport) als je zelf met geld loopt te smijten?

Afschaffen dat budget, want we hebben sowieso onderzoeksrecht, en anders paal en perk stellen aan de horeca uitgaven. Niet van uw of mijn belastinggeld! Zo blijkt dat na vele vergaderingen men in dit verband nog steeds niet daadkrachtig man en paard durft te benoemen. De belastingbetaler hoeft onze bonnen niet te betalen. Wij betalen alles zelf maar helaas alle overige partijen, geen enkele uitgezonderd, vinden t normaal dat u betaalt voor horeca-uitgaven.

Hanneke van de Gevel

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.