Het is momenteel opmerkelijk stil bij alle partijen over politieke kwesties en over de coalitievorming. Wat dit laatste betreft zijn we sinds 19 maart al weer zeven weken verder. In geheel Nederland was vorige week (26-4) al in 243 gemeenten, soms ook in de regio, een coalitie gevormd en in 137 zijn de onderhandelingen nog gaande*.
De ene verkiezingen zijn nog maar net geweest of op 22 mei volgen alweer de Europese verkiezingen. Nu zien we in de media allerlei kopstukken die daadwerkelijk in Brussel actief zijn; helaas werd de aandacht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in de media door landelijke kopstukken in beslag genomen. Onterecht, want lokale partijen vormden bij elkaar immers de grootste partij. Ook in onze gemeente. De drie lokale partijen hebben bij elkaar 8 zetels (en als Trots als voormalig landelijke partij meegerekend wordt zelfs 9).
Weinig lijsttrekkers of wethouders van lokale partijen zijn in het nieuws geweest, terwijl zij het goed gedaan hebben. Mogelijkheden genoeg, want ruim 23 procent (324 van de 1.398 wethouders) is afkomstig van een lokale partij**.
Dat lokale politieke partijen veel nuttiger zijn dan nog steeds wordt aangenomen, is de conclusie op basis van landelijk onderzoek. “Wie ze vereenzelvigt met populisme, instabiliteit en dorpsheid vergist zich”, aldus Marcel Boogers, hoogleraar innovatie en regionaal bestuur aan de Universiteit Twente. “Er wordt vaak te negatief gedacht over de rol die lokale partijen spelen en dat terwijl zij juist een goede rol kunnen vervullen. Ten onrechte bestaat bijvoorbeeld het beeld dat lokale partijen vooral populistisch zijn. Er zijn echter genoeg voorbeelden van gemeentelijke groeperingen die dwars door de links-rechts tegenstellingen zijn ontstaan en waarin leden van gevestigde landelijke partijen actief zijn”, zo stelt Boogers.
Eerlijk Alternatief is hier een sterk voorbeeld van met aantoonbaar ervaren raadsleden afkomstig uit de PvdA en VVD.
Er lijkt zo af en toe nog koudwatervrees op te treden bij de traditionele partijen om een coalitie aan te gaan met een ‘lokale’. Is dit terecht?
Arno Korsten, hoogleraar Bestuurskunde, zegt hierover:
“Lokale partijen hebben natuurlijk veel kennis van wat er binnen een gemeente gebeurt. Dat wordt ook wel ‘stoeptegelpolitiek’ genoemd.” Korsten vindt dat echter een betiteling die de lokale partijen tekort doet.
Hoe stabiel zijn eigenlijk de landelijke partijen in onze gemeente?
De afgelopen zes jaren zijn er in het College drie wethouders gesneuveld afkomstig bij de VVD, GroenLinks en PvdA. Ook bij de gemeenteraad waren er afsplitsingen: twee uit de PvdA, twee maal uit de VVD en zelfs drie uit Trots.
Ook de Raad van State heeft het College terecht gewezen (bijvoorbeeld toen de Raad van State het exploitatieplan van de D66 wethouder vernietigde voor de aanleg van de Komkommerweg)
Meerdere partijen uit Pijnacker-Nootdorp waren de afgelopen jaren regionaal of landelijk ongunstig in het nieuws, waarbij opvalt dat alleenCDA en ChristenUnie/SGP geen ‘akkefietjes’ of ‘imagoschade’ in de vorige raadsperiode kenden. Beide partijen hebben ook (lichte) winst geboekt.
Het zou goed zijn als ook hier het onafhankelijke lokale geluid in het bestuur te horen is, dat immers in geheel Nederland veelal al doorklinkt. Met name door de specifieke kennis in zorg kan Eerlijk Alternatief voor een uitstekende aanvulling zorgen.
Verwijzingen:
*26-4
**7-3