Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel is op maandagavond 19 mei uit het overleg gestapt om een vierde wethouder te leveren aan de beoogde coalitie van CDA, VVD en D66. Reden hiervoor is dat de unaniem door de zeven ‘rest’partijen aangedragen kandidaat niet gewenst werd door de beoogde coalitie van CDA, D66 en VVD. De partijen GBPN en Trots waren al eerder uit dit overleg gestapt. De voorgedragen Hanneke van de Gevel genoot het vertrouwen van de zeven partijen; GroenLinks, PvdA, LPN, PvdD, Groep Noordzij en CU/SGP.
Haar was eerder verteld door Bob van der Deijl (CDA) dat de romppartijen geen problemen zagen in kandidaten aangedragen door Eerlijk Alternatief. Dit was nog expliciet nagevraagd door Van de Gevel. Afgesproken was met de restpartijen dat als zij een kandidaat voordroegen deze op steun kon rekenen van de romppartijen. Dit bleek in de praktijk dus niet het geval.
Geschokt
José van Egmond schoof zaterdag in het overleg aan om haar zorgen namens de coalitie kenbaar te maken over de persoon Hanneke van de Gevel: “Deze beeldvorming, de gekozen houding richting mij en vooral onheuse aantijgingen hebben mij geschokt. Het blijkt nu al dat de overeengekomen bestuursstijl in het hoofdlijnenakkoord door de coalitie zelf met voeten wordt getreden. Ik was totaal niet op de hoogte dat deze drie partijen zo over mij denken. Dit is tegen alle gemaakt afspraken in. Bob van der Deijl had me verzekerd dat er geen problemen waren ten opzichte van kandidaten van Eerlijk Alternatief.”
Schade
“Reden dus voor mij om Eerlijk Alternatief terug te trekken uit de onderhandelingen om een vierde wethouder voor te dragen. Ik laat geen kandidaten meer op deze wijze beschadigen. Over iedereen is een dergelijk lijstje te maken. Je kunt het weerleggen, maar de schade aan de persoon is onherroepelijk.”
Zorgspecialisten
“De basiscriteria voor een vierde wethouder blijven voor ons prioriteit. Wij vinden nog steeds dat een vierde wethouder moet komen uit een lokale partij die winst heeft geboekt bij de verkiezingen, iemand moet zijn die woonachtig is in Pijnacker-Nootdorp en verstand heeft van de zware dossiers Zorg en Welzijn. De decentralisatie van deze taken naar de gemeente, met een forse bezuiniging, baart ons nog steeds zorgen. Logisch, met alle zorgspecialisten in onze partij.”
Oppositie
Wij willen, na constructief deelgenomen te hebben aan dit proces waarin duidelijk andere doelen belangrijker waren dan de gemaakte afspraken, onze politieke handen vrij hebben om ons eigen verkiezingsprogramma uit te voeren en dat zullen wij dan ook doen vanuit de rol van de oppositie.”