Noemen we onze manier van campagnevoeren nu een kroegentocht of politiek café? Tot nu toe hebben we twee kroegen bezocht. Eerst gingen we op bezoek in de zogenoemde huiskamer van lijsttrekker Hanneke van de Gevel, Het Hoofdkantoor aan de Prunusweg in Pijnacker. Eigenaren Carla Rijnbeek en Ronald Waasdorp hebben deze naam verzonnen toen ze van het Snooker naar het voormalige Abbey Road verhuisden. Een naam die bij velen verwarring teweeg bracht, want wat is nu het echte Hoofdkantoor van Eerlijk Alternatief, aangezien lijstduwer Marco Filippo de uitbater is van café De Guyter. In elke kroeg zitten mensen die we willen bereiken en Eerlijk Alternatief voelt zich overal snel thuis

Lijsttrekker en fractievoorzitter Hanneke van de Gevel opent de deur voor Bart de Bruijn die zijn hulp aan kwam bieden aan Eerlijk Alternatief

Je moet natuurlijk oppassen dat je niet voor kroegtijgers versleten wordt, want het is oppassen geblazen met de beeldvorming in deze tijd. Maar met kroegbezoek is niks mis, er wordt tenslotte ook gewoon koffie en fris geschonken en de kandidaten van Eerlijk Alternatief zijn oud en wijs genoeg om te weten wanneer er gematigd moet worden. Maar een kroeg, café, zo u wilt, is en blijft de uitgelezen plek om over politiek te praten.
Wie van u heeft niet eens meegemaakt dat een gesprek in de kroeg als volgt begint: “Het is wat met Feijenoord”, waarop geantwoord wordt: “Ja, het is niet veel de laatste tijd, net als in de politiek. Daar heb ik ook geen vertrouwen meer in.” Dat is het beste bruggetje, dat er is. Of je nu voor Ajax of Feijenoord bent, voor de VVD kiest of voor Eerlijk Alternatief, geouwehoerd wordt er toch wel. En daar gaat het om. Want door praten, maar vooral door luisteren, hoor je nieuwe meningen en kun je zaken eens van meerdere kanten bekijken.
Dus togen wij naar de kroeg. De eerste keer nog wat onwennig, al gauw bleek dat we vooral samen veel te bepraten hadden. “Hoe gaan we die campagne nu aanvliegen, wat zeg ik nou als iemand in mijn vriendenkring vragen stelt over politieke dossiers”, waren veel gehoorde opmerkingen. De gesprekken, met inbreng van de bezoekers aan Het Hoofdkantoor zorgden ervoor dat we wisten waar we stonden, naartoe moeten en dat we het fijn vinden omdat met dit geweldige team kandidaten te doen.
De tweede keer, afgelopen zondag, bleek dat mensen speciaal voor ons de deur op zondag uitgingen om naar De Drie Musketiers in Nootdorp te komen. “Overtuig mij maar, doe je best”, was één van de vragen die ik kreeg. Een goed gesprek over het verenigingsleven dat het steeds moeilijker krijgt, het wegbezuinigde servicepunt in Nootdorp, de verschillen in de politieke kleuren en de wil tot samenwerking met gelijkgestemde partijen volgde. Of ik overtuigend was weet ik niet. Ik hoop dat iedereen stemt op een partij die voor hem of haar een logische keuze, samen met de keuze voor een persoon waar je vertrouwen in hebt. Dat doe ik namelijk zelf ook. Ook voor mij zijn er meerdere logische keuzes, maar ook ik moet kiezen. Er mag maar één hokje rood.
Mooi was ook die iets oudere heer die met tegenwind uit Pijnacker kwam fietsen, een mapje met alle artikelen over Eerlijk Alternatief in de hand en vragen over een trottoir in Pijnacker stelde. Dat pakken we op! Aan de toog ontstond een gesprek over terrassen in de Dorpsstraat en natuurlijk de sluitingstijd van een terras. Elf uur slaat hier nog steeds de klok in de gemeente. Er mag wel gepraat en gerookt worden op een terras na elf uur, maar er mag geen consumptie bij genuttigd worden.
Eerlijk Alternatief vindt dit soort regelgeving onzinnig. De uitbater van de kroeg moet gaan handhaven op het terras in plaats van tijd te besteden aan jongeren onder de 18 die geen alcohol mogen kopen of nuttigen. Laat een ondernemer ondernemen en niet ten onder gaan aan de soms onbegrijpelijke regels van de overheid.

Ook na 19 maart blijven wij praten over politiek, en voetbal, op verjaardagen en natuurlijk ook in de kroeg, net als u. Politici van Eerlijk Alternatief, het zijn net mensen. 

Manuela Bijl, kandidaat nummer drie

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.