altDe WMO raad (wet maatschappelijke ondersteuning) hield vrijdag 19 april een informatiemiddag in de Schakelaar. Het was mudvol.

Heel veel zaken die nu verzekerd zijn in de AWBZ gaan straks met een bezuiniging over naar de gemeente.

Ervaringsdeskundige mijnheer Duursma heeft een kind met syndroom van Down. Zijn kind heeft een Verstandelijk Gehandicapt ZorgZwaarte pakket ( in vakjargon: VG zzp 3). Hij woont in gezins vervangend tehuis Villa Casper. Waarom? Omdat zijn zoon niet voor zichzelf kan zorgen; begeleiding nodig heeft met verzorging, dagritme, geld, eten klaarmaken en noem het maar op. Zo nu en dan kampt zijn kind ook nog met depressies. Nu is hij zeker van zorg maar straks niet meer.

Mevrouw Van der Smit (oude eigenaresse van winkel Casper) vertelde alle perikelen waar zij mee te maken heeft vanuit haar scootmobiel. Wegen en gebouwen die niet toegankelijk zijn maar ook het gedoe rondom  scootmobiel reparaties.

GroenLinks-wethouder Van Alphen gaf antwoord vanuit de zaal. Hij vertelde dat hij zijn best zou doen en het was inderdaad allemaal onzeker en moeilijk. Gelukkig schoten de ambtenaren hem vaak te hulp omdat hij merendeel van de vragen niet wist te beantwoorden. Ik had het idee dat het voor de wethouder net zo informatief was als voor de vele mensen in de zaal.

Bezuinigingen kunnen ook best in de zorg. Denk aan niet meteen een hele nieuwe rolstoel maar aan onderdelen vervangen. Denk aan niet meteen een hele nieuwe scootmobiel maar zorg ook voor een 2e hands depot. Het gebeurt te vaak dat hulpmiddelen maar kort gebruikt worden. Vervolgens worden ze afgeschreven. Dat is niet alleen geldverspilling maar ook nog eens niet duurzaam. Waarom zou je voor het indiceren van zorg het Centrum voor Indicatiestelling Zorg gebruiken maar waarom doe je het niet zelf als gemeente. Hier gelden algemene normen. Aanvinken en je ziet in welk “pakket” men zit. Zorgloketten van de instellingen kunnen het ook doen. Af en toe een controle is mijns inziens voldoende. Ik vroeg aan een oudere vrouw “wat gaat er gebeuren als uw ramen niet elke maand gezeemd worden maar 1 x in het half jaar?” Niets natuurlijk maar zij gaf als antwoord “wat zal de buurt dan niet denken” En toen zei ik: “en als een van uw vier kinderen dat overneemt?” Toen was het even stil maar een “oh… ja… dat kan ook” volgde.  

We moeten net als vroeger (voor velen die goede ouwe tijd genoemd) elkaar meer helpen.

Omdat ik mij zorgen maak heb ik mijn expertise aangeboden aan de gemeente. Gratis. Ik voel mij namelijk medeverantwoordelijk. Sommige politici verklaren mij voor gek “je gaat toch niet de gemeente helpen als oppositiepartij?” Jawel daarvoor heb ik teveel een zorghart en voel die verantwoordelijkheid. En ook bezuinigingen in de zorg zijn nodig maar doe t met verstand.

Er moet meer gebeuren met minder geld. Dus dit vraagt kennis, inzicht en creativiteit. En durf verspilling tegen te gaan.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.