Veranderingen op komst

Bij Eerlijk Alternatief was het al bekend, maar voor velen zal de boodschap van professor Telgen nog nieuw zijn: “Door de decentralisatie wordt de grootste taak van de gemeenten het regelen van het sociale domein. Nu geeft een gemiddelde gemeente ongeveer 1000 euro per inwoner per jaar uit aan van alles en nog wat. Riolering, straatlantaarns, wegen, noem het maar op. Een klein deel, zeg 100 euro, besteedt de gemeente aan sociale zaken als huishoudelijke hulp of schuldhulpverlening. Door de decentralisatie komt er straks aan uitgaven 1000 euro per inwoner bij. Dat betekent dat dan 1100 euro, meer dan de helft van het budget, bestemd is voor het sociale domein”, zo legt Telgen de situatie uit aan Zorg + Welzijn, het platform voor sociale professionals. En Telgen, hoogleraar Inkoopmanagement Publieke Sector aan de Universiteit van Twente, heeft natuurlijk gelijk als hij stelt dat de gemeenten  kennis zullen moeten opdoen over hoe die sociale taken uit te voeren.

Eerlijk Alternatief heeft die kennis in huis. Met enkele mensen in haar midden die als professional ervaring hebben in de zorg, zowel de jeugdzorg, ouderenzorg als met visueel- of verstandelijk gehandicapten, volgt de partij alle ontwikkelingen binnen deze branche nauwgezet.

Het lijkt misschien ver weg  -de decentralisaties gaan per 1-1-2015 van kracht- maar feitelijk is er al veel te doen in de voorbereiding. De Vereniging Nederlandse Gemeenten komt op voor de belangen van de gemeenten, die de verantwoordelijkheid van de zorgtaken op zich moet nemen terwijl er minder geld ter beschikking komt.  Het is dan ook verstandig dat een gemeente niet het wiel alleen probeert uit te vinden, maar de samenwerking zoekt. Eerlijk Alternatief is hier een groot voorstander van. Zodoende heeft Eerlijk Alternatief zich al eerder buitengewoon coöperatief opgesteld en is mede-initiatiefnemer van de lokale Wet Maatschappelijke Ondersteuning -werkgroep, waar afgevaardigden van zowel de oppositie als coalitie deel uit maken. Ondanks het zomerreces kwam deze werkgroep toch afgelopen maandag nog bij elkaar. En dat is dus maar goed ook, gezien het belang voor onze inwoners; de WMO-werkgroep houdt zich echter bezig met de drie decentralisaties.  

Volgens de bovengenoemde berekening moeten we bij de drie decentralisaties uitgaan van 1100 euro x 51.000 inwoners, zodat hier een bedrag van ruim 56 miljoen mee gemoeid gaat.  Alle gemeenten in Nederland, dus ook Pijnacker-Nootdorp, hebben echter nog geen idee hoeveel geld de regering hiervoor exact gaat uittrekken. Gelukkig is Eerlijk Alternatief realistisch en beseft dat de bomen niet de hemel in groeien. Daarom pleit Eerlijk Alternatief keer op keer voor soberheid en zoekt mogelijkheden voor verantwoord bezuinigen. Een recent voorbeeld, een reëel alternatief,  werd deze maand nog op de website gelanceerd, zie ‘miljoenen bezuiniging op jeugdzorg kan’. 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.