Fractievoorzitter Geurt Visser van Gemeente Belangen ontkent namelijk dat de 7 jongeren die tijdens de zogenaamde Oranjerellen in 2006 zijn gebeten door honden en geslagen zijn door het Parate Peloton slachtoffers zijn. Geurt stelde donderdag 12 december maar liefst 12 vragen aan de burgemeester hierover (zie bijlage).

De heer Visser vroeg zich ook af of de gemeente de betrokken politieagenten geen schadevergoeding moest betalen, omdat zij in therapie moesten. Hij vond ook dat dit een precedent schepte naar andere gemeenten en hij gaf als voorbeeld achter de schermen het X project in de gemeente Haaren.  Eerlijk Alternatief vindt dit een duidelijke vorm van appels met peren vergelijken. Ook vroeg Visser zich af of de slachtoffers niet eerder veroordeeld waren voor bijvoorbeeld geweldpleging. Een suggestieve vraag waarop Buddenberg het antwoord gaf dat dit niet het geval is.

Burgemeester Rik Buddenberg gaf aan dat de gemeente niet aansprakelijk is voor de slachtoffers maar dat het na zoveel jaar verstandig is om een regeling te treffen. Buddenberg gaf aan dat hij ook burgervader is en  vanuit menselijk oogpunt een streep onder deze zaak wil zetten. Alles is uitgebreid bekeken, ook juridisch. Voor de agenten is er overigens een eigen politieregeling. Buddenberg gaf aan dat deze unieke zaak absoluut niet te vergelijken is met andere gemeenten en dus geen precedent schept. De slachtoffers waren dus niet eerder betrokken bij geweldsdelicten en de schade die zij geleden hebben was feitelijk onderbouwd en aantoonbaar.

Fractievoorzitter Hanneke van de Gevel heeft vanaf het begin haar afschuw uitgesproken over het politieoptreden. Dat de Parate Eenheid de shoarmazaak schoonveegde op de Oostlaan was zelfs voor het OM een strafbaar feit. Van de Gevel bezocht de dag erna de ‘shoarmabaas’ die huilend en vol blauwe plekken zijn woede maar ook zijn verdriet uitte. Er zijn diverse onderzoeken geweest waaruit bleek dat er door een krappe bezetting op het bureau een PE op de achtergrond werd gezet. Volgens de Oranjevereniging en beveiligingsbedrijf Galaxy was de inzet niet nodig. De politiecommandant had op eigen houtje de PE met aanvullend een hondenbrigade ingezet. Later werden die, en deze keer zonder overleg met de commandant aangevuld met een 3e en een 4e eenheid en een 2e hondenbrigade. Honden beten verder door omdat agenten bleven slaan op de slachtoffers die op de grond lagen. Van de Gevel sprak een aantal slachtoffers de dag erna op het politiebureau. Zij was onthutst. De hele gemeenschap was onthutst en boos. Ook de gemeenteraad wilde de onderste steen destijds boven hebben.

Na de beantwoording van de vragen gaf de heer Van der Deijl (CDA) aan dat hij het nog nooit zo eens was met mevrouw Van de Gevel. Dat Visser suggereerde dat Buddenberg zijn politiemensen zou hebben laten zakken is ongepast. Aldus v d Deijl. Mevrouw Lamens (LPN) en mevrouw Graafland (Groen Links) waren beide opgelucht over de uiteindelijke oplossing en de heer Van der Heuij (VVD) gaf aan dat het hij blij was dat de vragen van Visser niet uit zijn koker kwamen.

Wij hebben onze verbaasdheid geuit over de vragen van de heer Visser. Het is natuurlijk heel vervelend als een agent in een burn out raakt, maar dat politiemensen, zeker bij de PE, getraind worden om met agressie om te gaan. Als je dat niet kan moet je een ander vak kiezen. Wij zijn blij met de schikking na ruim zeven jaar. Gemeente Belangen doet zijn naam geen eer aan, want had juist op moeten komen voor haar burgers en het is ongepast om het woord slachtoffers tussen haakjes te zetten.

U kunt het een en ander nog terugzien en luisteren hieronder.

 {mp4}Schadevergoeding{/mp4}

Een aantal reacties hieronder hebben het zelfde IP adres… en ook dat mag. 

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.