Burgerparticipatie

Het is onrustig in politiek Nederland. Er gaat geen dag voorbij of er blijkt weer een fraudezaak bekend te worden en is weer twijfel of er nieuwe bezuinigingen moeten komen. Natuurlijk wordt de begroting pas in augustus gemaakt, maar alle voorspiegelingen leveren onrust op. Wat dat betreft is Pijnacker-Nootdorp een oase van rust (niet qua misdaad helaas), ware het niet dat Groen Links-wethouder Van Alphen met een drastisch voorstel komt om de subsidiekraan dicht te draaien voor het soms al vele jaren actieve verenigingsleven.

Onredelijk in de ogen van Eerlijk Alternatief.

Onze gemeente heeft een meevaller op de jaarrekening; een bedrag van 3,3 miljoen euro.

Eerlijk Alternatief is -zoals bekend verondersteld mag worden- voorstander van soberheid en verantwoord bezuinigen. Eerdere columns hierover scheppen duidelijkheid. Het is prettig om een reserve te hebben in een periode dat er veel extra taken op de gemeente afkomen, de zogenaamde 3 D’s (decentralisatie AWBZ, participatiewet en jeugdzorg).

Met veel enthousiasme heb ik gebruik gemaakt van het initiatief van minister Edith Schippers om verspilling in de zorg tegen te gaan. Ik heb drie voorbeelden aangeleverd, waarbij ik durf te zeggen met 27 jaar ervaring in de zorg, dat hierop bezuinigd kan worden. Positief is dat er nog meer van deze acties komen waar de burger en het personeel van de werkvloer gevraagd wordt om mee te denken.

Exact zoals Eerlijk Alternatief de politiek wil bedrijven, dus raadpleeg de burger, wees laagdrempelig en laat zien dat je er voor iedereen wil zijn. Politiek raakt ons allemaal. De fouten (soms zelfs blunders te noemen) van bestuurders hebben (financiële) gevolgen voor alle burgers. Het vertrek van twee wethouders was dan ook onvermijdelijk. Eerlijk Alternatief wijst keer op keer de vinger op de zere plek en biedt een alternatief aan. Dat is ook de reden dat ik de burgemeester vraag om een onderzoek in te stellen naar de pijnlijke situatie van ons brandweercorps, waar ruim 20 vrijwilligers en beroeps in een paar maanden tijd zijn gestopt. Het gaat om de veiligheid in ons dorp, veiligheid die steeds minder vanzelf lijkt te zijn gewaarborgd in ons doorgaans zo rustige en mooie gemeente.

De lokale politiek moet zich dit aanrekenen.

Hoe krijgen we die geborgenheid weer terug?

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.