Dinsdag 14 mei was weer zo’n dag waarop de geloofwaardigheid van de politiek ernstig op de proef wordt gesteld. Staatssecretaris Weekers mag blijven op zijn post ondanks de aantoonbare blunders die hij gemaakt heeft. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat hij niet de enige is geweest die gefaald heeft. De Tweede Kamer heeft zelf in eerste instantie gezorgd voor het gedrocht van de constuctie rondom aanvragen en toekenningen van toeslagen. De coalitie VVD/PvdA leek op voorhand al Weekers te steunen waarbij alle argumenten van de uiteenlopende oppositiepartijen slechts ter kennisgeving werden aangenomen. Voor de belastingbetaler, de goedwillende burger, blijft slechts de kater dat er zo gemakkelijk gefraudeerd kan worden en de falende handhavers van de wet het pluche mogen blijven betreden.

Wat dat betreft kan de regering een voorbeeld nemen aan de politieke situatie van Pijnacker-Nootdorp waar vorig jaar twee wethouders hun verantwoordelijkheid hebben genomen door op te stappen. De heldere argumenten van de oppositie, o.a. Eerlijk Alternatief dus, waren immers overtuigend.

De hele zaak van de ‘Bulgarenfraude’ is aan het rollen gekomen door de uitzending van Brandpunt. Een anonieme klokkenluider die een omroep tipt in de hoop dat het probleem echt aangepakt gaat worden.

EA heeft al meerdere malen de rol van ‘klokkenluider’ vervuld. T.a.v. AVALEX en veelvuldig t.a.v. de brandweer in onze gemeente. Dit laatste is een zeer actueel onderwerp dat 30 mei opnieuw geagendeerd staat.

Graag breng ik u nog even ons rapport ‘Kritisch voor Kinderen’ onder de aandacht, dat in maart 2012 verschenen is. Eerlijk Alternatief had in december 2011 signalen ontvangen dat er binnen de jeugdhulpverlening in de regio Haaglanden enkele merkwaardige zaken plaatsvonden. In januari 2012 is de directeur BJZ Haaglanden, Maud Groenberg, op non-actief gezet.

In Kritisch voor Kinderen is helder naar voren gekomen dat er in tegenstelling tot beweringen van betrokken instanties er wel degelijk een wachtlijst is. Ook dat het ongewenst is dat bij de grootste zorghulpverlener ruim 200 medewerkers niet over een VOG beschikten. Dat het niet gewenst is dat die zorghulpverlener een grote overhead heeft. Er gaat al zoveel geld naar de zorg, maar soms nog te weinig naar de werkvloer.

Wat van belang is dat de betreffende instanties weten dat er kritisch meegekeken wordt door EA. Opmerkelijk is dat er na het verschijnen van Kritisch voor Kinderen de VOG voor alle medewerkers prioriteit gekregen heeft en in 2013 bij die zorghulpverlener 10 fte aan leidinggevenden eruit konden.

Op 24 april was er goed nieuws, nl dat de inspectie Jeugdzorg m.b.t. het vorig jaar ingestelde verscherpt toezicht op de jeugdzorg in Haaglanden is opgeheven: http://www.inspectiejeugdzorg.nl/actueel/nw_detail.asp?id=0321

 

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.