Wij hebben diverse kleine en grote terrassen in onze gemeente. Ineens gaat de gemeente iets raars doen. De gemeente gaat een oude regel handhaven vanuit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de terrassen moeten om 23.00 uur dicht. Je mag nog wel roken, op-en-neer-lopen, kletsen maar zonder glas. Zonder glas… da’s belangrijk! Die regel was blijkbaar al erg oud alleen er was een ‘gedoog beleid’. Het gedoogbeleid was ook mondeling afgesproken.

Marco (de uitbater van Caf¯¿½ de Guyter) mocht op gesprek komen bij de ambtenaren om een zienswijze in te dienen. Een soort verweer. Vanuit dat gesprek wordt bekeken hoe hoog de boete gaat worden want de Guyter had mensen met een glas na 23.00 uur buiten staan. Marco wist net als de andere horeca ondernemers niets van het strenge voornemen om te beboeten. 

Als raadslid bekijk ik eens per jaar de veranderingen in de APV en de horeca ondernemer is weer blij als hij of zij de vergunning krijgt. Die ondernemer bekijkt niets en ziet de stempel van de vergunning en gaat weer aan het werk. De APV is veel want het gaat om heel veel regels dus bekijk ik alleen de veranderingen.

Ik was bij het gesprek over en met de Guyter. Dit leverde mij ook nog een tik op de vingers op want ik mag blijkbaar niet als adviseur optreden. 

Je mag dus bijvoorbeeld bij Tout le monde tijdens of na de jaarlijkse haringparty om 23.00 uur wel met een haring en een peuk buiten staan en desnoods met een heel koud buffet maar niet met een glas Spa. Het mag volgens die APV nu tot 2.00 uur maar wel zonder glas! Het maakt overigens niet uit wat in het glas zit. Met een glas “gebruik” je namelijk het terras en met een peuk en en hapje niet. Snapt u het nog?

Waar dit ineens vandaan komt is duister. Er zijn 3 klachten over de Guyter binnengekomen  in ’n jaar tijd maar niet ¯¿½¯¿½n over terrasoverlast.

De horeca heeft het  moeilijk in deze tijd en dan gaan we maar wat bedenken zodat t nog moeilijker wordt. Dat moet iemand bedacht hebben want anders zie ik er geen logica in. Sowieso staat er in onze gemeente (los van evenementen) geen tap buiten. Binnen wordt geschonken.

Eerlijk Alternatief gaat proberen de APV aan te passen omdat deze oude APV niet alleen onduidelijk is maar ook nergens toe leidt. Gewoon al die terrassen om 1 uur dicht. Duidelijk en in de zomeravonden gezellig.

Pak spiegeltrappers, vernielers maar ook jeugd aan die bijvoorbeeld lopen te vervelen omdat ze bij ergens niet naar binnen mogen. Reageer ook op meldingen om vernielzuchtige gasten aan te pakken. Zet camera’s neer, zorg dat a-sociaal gedrag bestraft wordt maar trek niet de ziel uit een gemeente. Ondernemers hebben het moeilijk en een leuke terrasavond in je eigen dorp is ook fijn. Pijnacker-Nootdorp is ¯¿½¯¿½n-na-jongste gemeente in Nederland en vergeet ook niet de sociale functie van een horecagelegenheid.

UPDATE De burgemeester komt met een nieuw voorstel donderdag 12-9 in de gemeenteraad.

In de bijlagen het betoog, diverse krantenstukjes en het voorstel en de reactie van het college.

Hanneke van de Gevel

 


Youtube

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.