altDe laatste vergadering van het jaar van de gemeenteraad geeft de vice-voorziter een terug- of vooruitblik.  VVD-Raadslid Edwin Mulder gaf op een humoristische en gedurfde wijze zijn visie. Maar in het dagblad Trouw stond ook een aardig stuk. Ik neem u mee in de visie van Eerlijk Alternatief.

Enkele citaten uit de kerstrede van Mulder “Wij zijn gekozen als volksvertegenwoordigers, maar we zijn vaak veel te inhoudelijk en intern gericht bezig. We stellen ons op als een soort schaduwambtenaren die meebesturen met het college van burgemeester en wethouders. Terwijl dat onze rol helemaal niet is. We hebben immers een bijna raadsbrede coalitie…..” Als oppositie partij krijg ik niet alles mee maar ik weet wel dat de partijen  veel bijeenkomsten hebben om elkaar vooral lief te vinden. En dat de meeste het leuk vinden om notities samen te vatten en met one-liners komen  vanuit het landelijk standpunt. Het debat is dan ver te zoeken. Als een wethouder iets niet goed doet dan moet je dat benoemen. Maar ook als een bepaalde insteek niet werkt. Wij moeten controleren en toetsen. Maar goed daar schreef ik al een keer eerder over in het stuk wat over dualisme ging.

“We voeren nauwelijks politiek debat, de coalitie regelt zoveel mogelijk binnenskamers, en als het maar even lastig lijkt te worden dan schorsen we tijdens een groot deel van de vergadering en vindt de discussie plaats buiten de openbare politieke arena….” Het laatste voorbeeld was het debat over Ryck cq Avalex… Ik denk dat we hooguit een uur vergaderd hebben en dat er minimaal 2,5 uur geschorst is. Dat is jammer want waarom speelt de schorsende coalitie geen open kaart?

“Gelukkig hebben we in ieder geval een kleine oppositie, die zich in het algemeen constructief en kritisch opstelt, en die vaak de vinger op de pijnlijke plekken weet te leggen….” Mulder sloeg hiermee de spijker op zijn kop. Ik verwijs graag terug naar een eerder stuk van terugblik 2,5 jaar EA. Het maakt de coalitie niet uit maar hopelijk wel de kiezer die in 2014 naar de stembus gaat.

Mijn complimenten aan Mulder. Zijn betoog werd nog mooier door citaten van Andre Hazes. Lekker laagdrempelig! Geen meerstemmige, polyfone muziek van Bach. Op een enkele raadslid na… (jaja ze zijn er) kunnen we toch al die nummers meezingen. Een compliment voor een onafhankelijke zienswijze op de politieke arena in ons dorp.

In Trouw stond op 27 december ook een aardig stuk “Gooi open die raadzaal” (zie http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3368979/2012/12/27/Gooi-open-die-raadszaal.dhtml ) Drie raadsgriffiers van Almere, Rotterdam en Amersfoort, doen een oproep aan gemeenteraden. Zoek de burgers op, maak gebruik van hun kennis, en wees benaderbaar voor alles waarover zij zich op verjaarspartijen druk maken.

“De raad kan zich wel breder inzetten voor het geheel, door iedereen erbij te roepen…. Kennis is verspreid over veel meer mensen dan voorheen, er is een enorme deskundigheid onder burgers. De griffiers hebben meegemaakt dat ambtenaren en architecten op bijeenkomsten met bewoners met de mond vol tanden stonden. De verzamelde burgers wisten meer dan de professionals…”  Ik gebruik ook de burger. In mijn onderzoek naar de jeugdzorg heb ik veel professionals geƒ¯nterviewd. Zij zijn de deskundige, zij werken met jeugdzorg kinderen. Maar ook bij bijvoorbeeld een dossier als Avalex en Ryck spreek ik mensen uit het vak. Ik word door bezorgde mensen gebeld uit bijvoorbeeld de wijk Koningshof dat er psychiatrische verslaafden zouden komen wonen. Je gaat dan samen om tafel zitten om te bekijken hoe je die zaak kan oplossen. Zij hebben verstand van hun wijk en wat wel en niet kan en ik heb verstand van de zorg. Dit liep uiteindelijk goed af voor die burgers; nu wonen er mensen met een verstandelijke beperking.  

“Vooral via internet zijn er ‘geweldige mogelijkheden’ voor contact tussen burgers en politiek”  Bij de vorige verkiezingen was ik genomineerd als beste webpoliticus van Nederland. Ik krijg veel mails maar ook veel Twitter en Facebook berichten. Tegenwoordig zijn raadstukken makkelijk en digitaal beschikbaar. Natuurlijk dicht dat een kloof. De digitale dorpspomp Telstar Online is een mooi medium om je mening te geven maar ook te vragen. Ik ben ook niet altijd gecharmeerd van de anonieme reacties maar zo werkt dat nou eenmaal.

“Landelijke partijen zijn geworteld in het bestuur en niet in de samenleving”  Het voordeel van een lokale partij is de onafhankelijkheid. Ik hoef niet perse VVD standpunt veiligheid, D66 standpunt onderwijs, Groen-Links standpunt milieu te fietsen in een betoog. Nee, ik kan het hebben over de belangen van de 12 inchrace. Waar was de burgemeester? Of over een Nootdorpse vrouw die geen traplift kreeg. Zij lag, schrijnend,  al 9 maanden op bed terwijl wij toen tonnen niet gebruikte WMO-geld over hadden. Niets landelijks aan: gewoon dorpse dingen die leven. Onze bronnen zitten niet in een bestuur. Onze bronnen zitten aan de bar, lopen op straat, doen vrijwilligerswerk of zijn op en top professionals. Onze stemmers stemmen lokaal en onafhankelijk. In de achterban zitten mensen die landelijk VVD, SP, D66 of PvdA stemmen. Lokaal is lokaal, d.w.z. wij moeten opkomen voor de drie deelgemeenten Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw.

“Dat systeem leidt tot slechte debatten, vindt ze, waarin raadsleden van de oppositie op zoek zijn naar dingen waar ze het niet mee eens zijn, in plaats van dat ze samen oplossingen voor problemen willen bedenken. En de coalitie is slechts gericht op het in stand houden van het college.”  Ik heb niet over alles een mening. In D66 zit genoeg deskundigheid over bestemmingsplannen. Goed luisteren naar elkaar. Wij volgen vaak coalitie partij D66 bij bijvoorbeeld bestemmingsplannen.

Ik geloof dat wij als partij goed zichtbaar en laagdrempelig zijn. Politiek is goed luisteren naar de bevolking, zichtbaar zijn maar ook goed luisteren naar elkaar. Wij wensen u het allerbeste voor 2013 en gunnen u een transparant bestuur met een positief kritische gemeenteraad die ervoor zorgt dat u zich als burger gehoord voelt! U weet het: voor Eerlijk Alternatief een vanzelfsprekende insteek.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.