Lees verder het concept betoog van vanavond over de benoeming van e.en nieuwe wethouder van Groen Links

 

Voorzitter, Ik heb vijf vragen.

  1. over de ervaring, 2. over de woonplaats, 3. over wachtgeld en 4. Over de politieke kleur in deze regenboogcoalitie en 5. over keuzes.

Er staat hier een nieuwe wethoudermet een behoorlijke CV. Ik wil de fractievoorzitter van GroenLinks vragen waarom zij 2 jaar geleden niet met een kandidaat op de proppen kwamen met werkervaring, bestuurlijke ervaring en politieke ervaring?

Zoals iedereen weet zijn wij sowieso tegen een vijfde wethouder. Wij vinden dat niet nodig op een gemeente van 50.000 inwoners. Maar een meerderheid halen we niet want de 22 coalitiezetels houden elkaar, naar verluidt, stevig vast.

Voorzitter, deze wethouder woont in Den Haag. Een wethouder is verplicht in de gemeente te wonen waarvan hij of zij bestuurder is. Wij kunnen als gemeenteraad ontheffing verlenen voor maximaal een jaar. Daarna kunnen we tot jaar nog een keer ontheffing verlenen als het om een ‘bijzonder geval’ gaat. Bij de opneming van deze regeling in de Gemeentewet (in 2007) werd onderstreept dat de wetgever wilde vasthouden aan het principe dat de wethouder woont in de gemeente waar hij werkt.

Gaat deze wethouder wonen in onze gemeente of is deze wethouder een ‘bijzonder geval’?

En dan voorzitter, mijn derde vraag. Als deze wethouder struikelt door wat dan ook ziet deze wethouder dan af van wachtgeld? Hij staat immers nu ook op wachtgeld, maar dan uit DenHaag. Zij vullen de regeling aan. En voorzitter, weet de fractievoorzitter van Groen Links al of de ex-wethouder Van der Jagt die notabene zelf aftrad al zicht heeft op een baan? Zij staat immers ook op wachtgeld maar da vanuit onze gemeente en da’s al snel een tonnetje per jaar. De burger moet dit ophoesten.

Voorzitter, de beoogde wethouderskandidaat is eerder in Den Haag wethouder geweest met drie partijen. Nu komt hij als wethouder in een vijf partijen stelsel. Dat waren 28 van de 45 zetels.. Eerlijk Alternatief wil graag weten wat hij vindt van de regenboogcoalitie, dus 5 partijen. En wij willen graag weten wat hij vindt van de verhouding 22 coalitie- van de 29 oppositiezetels?

En dan onze laatste vraag. Toen de heer Van Alphen in Den Haag als Groen Links-lijsttrekker slechts 3 zetels haalde, wilde de heer Van Alphen volgens de pers niet verder als raadslid vanwege nieuw bloed. Klopt dit? En waarom zou u zo graag wethouder willen zijn van het kleine broertje of zusje van  Den Haag?

Wij gaan er overigens vanuit dat de nieuwe wethouder, net als de oude wethouder, voor 80% wethouder wordt.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.