De APV stond op de agenda… Gemakshalve noem ik dat maar de ’s GavenhoutAPV. De VVD wilde een samenscholingsverbod. In werkelijkheid ging het om hun eigen villawijk. En waar was de VVD toen ik begon over het gesloop in de Emmastraat enzovoort? De burgemeester vond het ook geen goed idee. Goed, teveel kritiek in de commissie en de VVD trok het terug. (leest u verder voor mijn betoog met knipoog).

Na middennacht kwam tijdens de gemeenteraad in september de VVD met een idee om de Algemene Politie Verordening aan te passen. Het zou gaan om een aanpassing om een samenscholingsverbod in te kunnen stellen in bepaalde gebieden.

Na de raad is er altijd nog even een informeel gebeuren. Ook na die raad in september. Al snel gaven de VVD collega’s aan dat een aantal vvd’ers in hun s- Gravenhoutse villawijk last hadden van jongeren. ‘En waar komen ze dan vandaan? En spreek je ze aan’ was mijn vraag. Door een VVD’ster werd geroepen. ‘ik kijk wel uit, ik spreek ze niet aan en ik weet niet waar ze vandaan komen’ Ik grapte nog dat de villabewoners allemaal wel in het bezit waren van een hockeystick en dat ze de jeugd met dat wapen, zittend vanuit hun SUV de jeugd best aan kunnen spreken. Het is waarschijnlijk gewoon hun eigen jeugd die hangend op de retro Vespa scooter zit. Met op de oren een koptelefoon waar de LA Voices van Gordon uitgalmt.

Saillant detail de voorzitter van wijkvereniging ‘s-Gravenhout was het wel eens met de VVD in het Algemeen Dagblad. Natuurlijk deze beste mijnheer is voorzitter van het bestuur van diezelfde VVD.

 De VVD oppert nu dat het over de hele gemeente gaat. Maar waar waren zij toen ik het had over overlast in de Emmastraat, het Klapwijktunneltje, Emerald, de Parade? De zogenaamde hotspots?

Natuurlijk moet je jeugd die loopt te vernielen of a-sociaal gedrag vertonen aanpakken.  Je kan overlastgevende jongeren een samenscholingsverbod opleggen. Dat kan gewoon. Het driemensschap heeft ze immers in beeld. Vergeet niet dat we de een-na-jongste gemeente zijn van Nederland.

Goedwillende bewoners en bezoekers hebben van de huidige maatregel heeft niets te vrezen want normale vormen van samenkomen vallen er niet onder. Ook de ouders van minderjarigen onder hen worden via een brief geƒ¯nformeerd bij het opleggen van een individueel samenscholingsverbod. De politie handhaaft vervolgens het verbod en bij overtreding ervan worden aanhoudingen verricht. Zaken worden bij voorkeur met voorrang door het OM behandeld. Na eerste overtreding volgt ƒ³f een werkstraf ƒ³f een boete. Bij volgende overtredingen wordt die boete fors verhoogd en is ook hechtenis mogelijk. Dat is nu het beleid.

Naast het opleggen van individuele samenscholingsverboden heeft de VVD Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in mei 2011 het actieprogramma Problematische jeugdgroepen ingesteld. Inmiddels is het plan van aanpak van het actieprogramma gereed. Doel van dit programma is om de 89 criminele jeugdgroepen die eind 2010 landelijk in beeld zijn gebracht, aan te pakken en de aanpak van hinderlijke en overlastgevende jeugdgroepen te intensiveren.

Als we de laan van s Gravenhout hangjongeren vrij maken gaan ze een andere straat aan. Ik zet liever in op aanspreken en de jongerenwerkers in de avond neer te zetten en jeugd die zich niet gedraagt aanpakken en oppakken. Maar dat geldt ook in Emerald, Pijnacker of waar dan ook. De aanpassing in de verordening is wat mij betreft overbodig omdat de gemeente voldoende kan doen. Maar de gemeente moet het dan wel doen aanspreken, aanpakken en handhaven.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.