Tijdens het vragenuurtje in de commissie bestuur, woensdag 14 september, heb ik om verduidelijking gevraagd aan de burgemeester met betrekking tot de 12inch race.

De kernvraag was ‘waar was de burgervader tijdens de 12inch race?’

570 deelnemers (voornamelijk eigen inwoners) reden op 12 inch fietsjes door het dorp waar 27.000 toeschouwers naar keken. 27.000 toeschouwers, da’s niet mis op een bevolking (Pijnacker, Nootdorp, Delfgauw, Oude Leede) van nog net geen 50.000. Zij keken toe hoe de uitgedoste, bevlogen deelnemers ploeterden door het dorp .

Al weken waren zij bezig om geld binnen te halen voor een goed doel en daarnaast om de fiets en zichzelf te versieren met een thema.

Als burgervertegenwoordiger, want dat is de functie van een raadslid, hoorde ik veel verontwaardiging onder het volk. Men is van mening  dat bij zo’n groot evenement de burgervader gewoon aanwezig moet zijn en ik deel die mening.

Ik trok de vergelijking met de Rotterdamse RopaRun, waar de burgemeester (omdat hij trots is op zijn stad) de hele dag aanwezig is. Rik Buddenberg was daar niet van op de hoogte zei hij.

Buddenberg, gaf  wel aan dat hij op het evenement geweest was maar vond het niet nodig om de hele avond te blijven. Hij vond het begin en het einde van de happening voldoende.

Zodoende ging hij op de fiets naar het ADO stadion voor de voetbalwedstrijd.

Ik was daar verbaasd over omdat hij als burgervader blijkbaar een voetbalwedstrijd verkiest boven  een belangrijk, groots ’tussen het volk’ evenement.

Daarnaast was de weersvoorspelling code oranje. En dat is niet best.

De burgemeester wil niet de aandacht op zichzelf vestigen was zijn verklaring. Hij gaf ook achteraf aan dat hij een privéleven heeft en dat hij keuzes moet maken. In het openbaar debat gaf hij aan dat hij direct met een politiewagen is opgehaald en zo snel ter plaatse was toen het weer omsloeg. Hij was niet geƒ¯nformeerd over de code oranje.

Ik deelde een andere mening waar ik duidelijk alleen in stond. Sterker nog er waren raadsleden die vonden dat ik te ver ging en dat ik hem te hard aan pakte.

Ik heb het niet gebruikt bij naam en toenaam maar het is bijzonder jammer dat er raadsleden zijn die ook mijn  mening delen achter de schermen en dat niet durven uit te spreken in het openbaar vragenuurtje.

Vorig jaar was eenzelfde akkefietje tijdens de 12inch race. Buddenberg was toen ook onzichtbaar en dan zwijg ik maar even gemakshalve over de Oranjerellen in 2006.

Ondanks alles ben ik wel super trots dat wij zo’n groot evenement hebben. Dit keer stond ik niet als vrijwilliger alias baancommissaris aan de kant maar gewoon als publiek. Groot compliment aan de vrijwilligers, deelnemers en het bestuur.

Mocht u het nog niet weten de opbrengst was €164.326,- voor het goede doel!

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.