Op 25 augustus stond er een stukje in het blad Binnenlands Bestuur (zie bijlage) dat het twitter (half)spreekuur in de gemeente een succes is ‘en het loopt   Als een trein’ (citaat binnenlandsbestuur wethouder Peter van Haagen) Maar is dat wel zo?

Eerst een kleine uitleg over twitter. Twitter is eigenlijk een openbare sms-dienst. Een bericht bestaat uit 140 leestekens. Met één berichtje is iedereen op de hoogte. Twitter is de snelste nieuwsdienst maar het kan ook over privé zaken gaan. Je kan mensen zelf volgen op twitter en mensen kunnen jou dus volgen. Als jij iemand volgt en jij volgt diegene terug kun je een Direct Messenger (DM) sturen. Dat is voor niemand zichtbaar. Als je een hashtag # gebruikt met een afkorting kun je onder die naam alle berichten terug vinden.

Oké tot zover de uitleg. Nu zit ik al enige tijd op de zogenaamde sociale media en ik juich het alleen maar toe. Sterker nog in januari 2010 was ik genomineerd als beste webpolicitus ‘Van de Gevel weet zichzelf wel te promoten. Of het nu gaat om twitter, online verkiezingen of fora: Hanneke is erbij. Op http://www.eerlijkalternatief.nl/ geeft ze bovendien haar ongezouten mening over de hedendaagse politiek.’  (citaat weblog.bestewebpoliticus.nl)

Dat het hele college op twitter zit is prima, juist om mensen te informeren. De ene wethouder plaatst wat meer dan de ander en soms weten ze niet dat ze een hashtag moeten gebruiken maar dat neem ik voor lief.

In juni 2010 kwam mijn twittergedrag op de agenda in de politiek. Men vond het heel vervelend dat ik soms een verslag deed van een debat. Ik vond dat daar niets mis mee was want het gaat namelijk over een openbaar debat. Naast de huis tuin en keuken mededelingen vind ik twitter juist laagdrempelig om mensen te informeren over openbaar bestuur. Maar dat was koudwatervrees. Des te leuker dat ze nu allemaal op twitter zitten en het merendeel van de raadsleden overigens ook.

Goed, even terug naar het twitterspreekuur. Wethouder Francine van der Jagt (Groen Links) heeft, als voorbeeld, nu 128 volgers, voornamelijk uit de politiek. Als zij zegt dat ze spreekuur heeft op twitter zien dat 128 volgers. Da’s niet veel. Ik heb zo’n 447 volgers. Als je een vraag wilt stellen moet je een twitteraccount hebben, want anders kan je geen vraag stellen. Je kan haar wel volgen. Als er een spreekuur is gebruiken ze een #. TwitterSpreekuurWethouderFrancineJagt #TSWF Ik zie dat er soms een vraag komt vanuit de media, de voorzitter van de ondernemers of een raadslid. Per spreekuur zijn dat hooguit 3 vragen van bekende. Dat is eigenlijk niet veel. Maar dat ze het doen, een twitterspreekuur, is goed. Laagdrempelig. Het zou kunnen groeien en het is modern. Maar zeg niet in het blad binnenlandsbestuur dat het als een trein loopt. En als je geen vragen krijgt, zoals wethouder Peter van Haagen (VVD), is dat niet erg, maar zeg dan niet op twitter, dat je via DM een hoop vragen en suggesties krijgt. Dat zijn namelijk mensen die je vrienden zijn en dus al laagdrempelig communiceren.

Daarentegen moet ik aangeven dat het spreekuur van de burgemeester wel iets beter loopt.

Kortom college ga zo door maar maak het niet groter dan wat het is.

Deel dit:

Laat een reactie achter


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.